Waarom zou u uw broodwaren of gebak nog bij de bakker halen? U haalt uw brood misschien liever tijdens het boodschappen doen bij uw eigen supermarkt: net zo gemakkelijk! Echter zit er wel degelijk een verschil tussen brood of gebak van een supermarkt of een bakker.

Broodsoorten

Wanneer u uw brood bij de bakker haalt, heeft u ten eerste veel opties: bent u op zoek naar brood van een bepaalde graan of met een bepaalde bewerking? Dan kunt u vaak het beste bij een bakker terecht. Supermarkten verkopen vaak de reguliere broden van de bekende granen. Er zijn ook wel andere soorten verkrijgbaar, maar dit is vaak afhankelijk van wat op dat moment de trend is. Op het moment dat spelt brood bijvoorbeeld een trend is, is dit veel te vinden in een supermarkt, maar dit kan later ook weer afnemen omdat een andere broodsoort in de ¨mode¨ is.

Daarnaast kunt u bij de bakker terecht voor veel meer soorten brood. Volgt u bijvoorbeeld een bepaald dieet waardoor u een speciaal soort brood zoekt? Grote kans dat een bakker in de buurt deze voor u heeft.

Bereiding van brood

De bakker beschikt vaak over broden die op een manier bereid zijn die een supermarkt niet voor u kan realiseren. Houdt u bijvoorbeeld van zuurdesem? Bij het realiseren van zuurdesem is er sprake van een langdurig proces die te lang duurt voor een supermarkt om goed te kunnen realiseren: de broden van een supermarkt moeten snel gemaakt kunnen worden. Ook wanneer u een echt volkoren brood wilt, kunt u beter bij een bakker terecht. Om volkoren brood langer vers te houden, verwerken supermarkten de koren anders dan een bakker. Ze mogen nog spreken van ´volkoren´, omdat het brood inderdaad alle delen van de volle koren bevat, maar de bewerking gaat er minder natuurlijk aan toe dan een bakker dat doet. Stel uzelf dus eens de vraag: gaat u voor gemak of voor een puur product van kwaliteit en met gegarandeerde voedzaamheid?