Je hoort het steeds vaker, kinderen en volwassenen die allergisch, of overgevoelig, zijn voor bepaalde voeding. Met name de term “glutenvrij” duikt steeds op in allerlei diëten. Maar wat is een gluten intolerantie, gluten allergie of glutensensitiviteit nu eigenlijk? In dit artikel zetten we de verschillen en symptomen op een rij. Wat is een gluten…

Over brood wordt een hoop gezegd. Zo hoor je vaak dat je er dik van wordt of dat brood niet gezond is. Vooral binnen bepaalde dieet stromingen, als een koolhydraatarm dieet, wordt aangeraden brood te vermijden. Maar klopt dit allemaal wel? Is brood wel gezond voor ons? In dit artikel kijken we hoe gezond brood…

De Hoge Gezondheidsraad adviseert ons bij voorkeur 4 sneeën volkorenbrood per dag te eten. Ruim 50% van de Belgen haalt dit aantal met gemak, zo zegt het Voedingsadviescentrum. Populair beleg voor onze boterhammen zijn: préparé, confituur en choco. Vooral in de ochtend smeert dit lekker makkelijk en snel. Ook op kantoor eten we dagelijks brood.…

Er zijn veel voedingshypes waar we allemaal gemakkelijk in meegaan, maar waarbij we eigenlijk niet zelf onderzoeken of de informatie wel klopt. Zo ook speltbrood. Al een aantal jaren horen we van alle kanten dat speltbrood gezond brood is. Ook zou speltbrood geschikt zijn voor een glutenvrij dieet en bevat speltbrood minder koolhydraten. Maar klopt…

Bijna iedereen eet dagelijks wel een boterham. De gemiddelde Belg eet zelfs meer dan 4 sneetjes brood per dag. Brood wordt verkocht in heel veel verschillende soorten en we hebben allemaal zo onze favoriete broodsoort. Eén van de broodsoorten die steeds meer aan populariteit wint, is zuurdesembrood. Maar wat is zuurdesembrood nu eigenlijk en waarom…

Waarom zou u uw broodwaren of gebak nog bij de bakker halen? U haalt uw brood misschien liever tijdens het boodschappen doen bij uw eigen supermarkt: net zo gemakkelijk! Echter zit er wel degelijk een verschil tussen brood of gebak van een supermarkt of een bakker. Broodsoorten Wanneer u uw brood bij de bakker haalt,…

Wat weet jij over verschillende soorten brood? Elk brood wordt gemaakt van vermalen graan, water, gist en zout. Maar ga je naar de bakker, dan zie je planken vol met brood in verschillende kleuren, vormen en namen. Hoe kan er zoveel variëteit zijn, terwijl elk brood uit dezelfde basis ingrediënten bestaat? Dit komt omdat de…

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten brood op de markt verkrijgbaar. Dit was vroeger echt wel anders. Men at vaak brood zonder gist. Veel later werd er pas gist en zout toegevoegd voor meer smaak en dynamiek aan het brood. Langzaam evolueerde het harde, gistloze brood naar de soorten die wij nu als “normaal”…

Vroeg op, lange dagen en hard werken… Daar staan onze vakmannen “de bakkers” sinds oudsher om bekend. Graag vertellen we jou hier wat meer over. De dames en heren die er iedere dag weer voor zorgen dat wij in onze dagelijkse behoeften van vers gebakken broden worden voorzien. Er zijn veel verschillende soorten bakkers zoals:…

Niemand weet het zeker maar het vermoeden is dat de Egyptenaren ongeveer 1,500 jaar voor Christus het brood maken hebben ontdekt. Het verhaal doet de ronde dat een slaaf per ongeluk erachter kwam dat deeg kon rijzen. Er was nog een beetje broodpap (zo werd het in die tijd vaak gegeten) over van de dag…