Wie nog nooit bij een Turkse bakker naar binnen is gelopen heeft wat gemist. Met invloeden uit Griekenland, het Midden-Oosten en Azië, vind je bij de Turkse bakker heerlijke broodjes en zoetwaren. De smaakcombinaties lenen zich perfect voor een hartige lunch of een oosterse high tea. In dit artikel vertellen we je meer over al dat lekkers wat je zeker geprobeerd moet hebben.
Bekende Turkse lekkernijen
Of je nu op zoek bent naar een nieuw soort brood of Turkse delicatessen; je vindt het allemaal bij de Turkse bakker. We zetten de lekkerste specialiteiten voor je op een rij:
- Turks brood: Misschien wel het meest bekende product uit de Turkse keuken is Turks brood. Dit ronde brood is lekker luchtig van binnen en heeft een dunne korst. Wil je een knapperig korstje? Dan piep je het brood eventjes op in de oven. Je koopt het ongesneden en snijd het in puntvormen om vervolgens te beleggen of te vullen waarmee je maar wilt.
- Baklava: Een klassiek Turks dessert is baklava. Een gebakje om je vingers letterlijk bij af te likken, want de honing druipt er uit. Laagjes filodeeg worden besmeerd met een dik mengsel van gemalen noten die gedrenkt zijn in honing. Dit kunnen walnoten, pistachenoten, maar ook amandelen of hazelnoten zijn. Ook erg lekker bij een kop thee.
- Lokum: Lokum kennen de meeste mensen als Turks fruit. Een snoepje met als basis een zoete suikerstroop, wijnsteen en maizena. Turks fruit is in verschillende fruitsmaken te krijgen en je ziet ze terug in alle kleuren van de regenboog. Leuk als originele friandise.
- Lamachun: Deze wrap kennen wij als de Turkse pizza. Een pannenkoek gevuld met gekruid gehakt, tomaat, ui, paprikapoeder en eventueel bestrooid met peterselie. Je eet hem gemakkelijk met je handen als opgerolde wrap.
- Pide: Wij kennen een pide als een andere benaming voor Turks brood. Maar bestel je een pide bij de Turkse Bakker? Dan krijg je een gevuld Turks broodje met gekruid runder- of lamsgehakt, ui, knoflook en tomaat.
- Knafeh: Dit dessert lijkt op baklava, maar de bovenkant bestaat uit kataifi; een deegsoort die bestaat uit kleine knapperige sliertjes. Voor de vulling wordt een zachte kaas toegevoegd en na het bakken wordt de knafeh overgoten met dikke siroop.
- Gözleme: Bij dit gerechtje bakt de bakker een flinterdunne pannenkoek. Tijdens het bakken wordt de pannenkoek gevuld met hartig of zoet beleg. Denk aan lamsgehakt, verschillende groentesoorten, feta kaas of boter met suiker Hierna vouwt de bakker het pannenkoekje dicht en bakt hem verder af.
- Börek: Deze snack eet je als lunchgerechtje, bij een warme kop soep, of als tussendoortje. De börek wordt gemaakt van bladerdeeg of filodeeg met een hartige vulling. Vullingen die je veel tegenkomt zijn spinazie met fetakaas of gekruid gehakt met aardappelen.
Het leuke is; dat je met deze producten alle kanten op kunt. Knapperig brood voor je ontbijt of lunch, hartige en zoete snacks als tussendoortje, kleine gerechtjes als maaltijd en verrassende desserts en friandise bij de koffie.
Turkse bakker in de buurt
Er is zoveel lekkers te krijgen; dat je het beste zelf eens een bezoekje brengt bij een Turkse bakker. Weet je niet wat je moet kiezen? Of ben je op zoek naar iets speciaals? Vertel het je bakker, dan kan hij je helpen bij het maken van je keuze. Je vindt een Turkse bakker in Gent, Lommel, Genk of bij jouw in de buurt via de listings op deze website. Geniet ervan!