Als je gaat afvallen en op zoek bent naar een dieet, kom je ook speciale broodsoorten tegen als het koolhydraatarme Atkins brood of een gezond Allison brood. Zo bestaat er ook speciaal keto brood, voor iedereen die een keto dieet volgt. Bij het keto dieet neem je vrijwel geen koolhydraten op, maar wel veel vet. In dit artikel vertellen we je alles over keto brood.
Wat is keto brood?
Keto brood is gebaseerd op het ketogeen dieet. Dit dieet werd in de jaren ‘20 ontwikkeld door Dr. Russell Wilder van de Mayo Clinic in Amerika. Hij ontdekte dat een hoge vetinname en een extreem lage koolhydraatinname werkt tegen epileptische aanvallen. Tegenwoordig volgen veel mensen het keto dieet. Hierbij gebruikt je lichaam vet als brandstof i.p.v. glucose afkomstig uit koolhydraten. Dit brengt je lichaam in een staat van ketose, waardoor je afvalt. Brood hoort dus niet bij een keto dieet, maar wil je tijdens je keto dieet toch een sneetje brood eten? Dan bak je een koolhydraatarm brood. Er zijn overigens ook bakkers die brood verkopen met minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram brood.
Brood zonder koolhydraten
Helaas, brood zonder koolhydraten bestaat niet. Omdat we graag een sneetje tussendoor eten, is juist het keto dieet voor veel mensen lastig vol te houden. Gelukkig bestaan er recepten met maar 2 gram koolhydraten per sneetje brood. Aangezien je 20 tot 50 gram koolhydraten per dag mag eten, is koolhydraatarm brood dus een uitkomst. Om je een handje te helpen, delen we hier enkele keto brood recepten:
- Wat heb je nodig?
- 6 eieren
- 250 gram Griekse yoghurt
- 75 gram gebroken lijnzaad
- 100 gram sesamzaad
- 75 gram zonnebloempitten fijngemalen
- 2 grote theelepels bakpoeder
- 75 gram roomboter ongezouten
- 1 theelepel zout
- Hoe maak je het?
-
- Maal eerst de zonnebloempitjes tot meel en mix dit met alle ingrediënten in een kom, zonder de boter.
- Smelt de boter en voeg toe aan je beslag.
- Vet een bakblik van 28 centimeter in met kokosolie en bak het broodje in 10 minuten op 175 graden.
- Haal het brood uit het bakblik en zet het, omwikkeld met aluminiumfolie, nog 40 minuten terug in de oven.
Vind je het teveel gedoe om zelf je broodbeslag te maken? Dan kun je ook kiezen voor een kant-en-klare keto broodmix. De bereiding is net ietsje anders, maar het aantal koolhydraten per sneetje is nog steeds slechts 2 gram! Zo maak je het:
- Wat heb je nodig?
- 1 zak keto broodmix, van bijvoorbeeld Lowcarbchef
- Hoe maak je het?
-
- Mix het zakje gist, wat bij je broodmix zit, met 320 gram water en de kant-en-klare broodmix.
- Kneed het beslag 15 minuten tot een soepel deeg en plaats het in een bakblik wat je hebt bekleed met bakpapier.
- Laat je deeg tot 120 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
- Bak je brood in 40 minuten op 200 graden in de oven.
Ben je geen keukenprinses? Dan is de gemakkelijkste optie een keto brood bij je bakker te kopen. Let er wel op dat een keto brood iets anders is dan een koolhydraatarm brood. Informeer dus eerst bij je bakker of er überhaupt keto brood beschikbaar is. Je vindt een bakker in je buurt via de listings op deze website.