Niets lekkerder dan de geur van vers gebakken croissantjes als je opstaat. Vooral wanneer je die croissantjes helemaal zelf hebt gebakken! Een croissant maken is leuk om te doen, omdat je er eindeloos mee kunt variëren en je eigen draai aan kunt geven. Zoals een croissant met chocolade maken of een gevulde croissant bijvoorbeeld. Wil je ook weten hoe je zelf je favoriete croissant kunt maken? Je leest het in deze blog.
Zelf je eigen croissants maken
Eerlijk is eerlijk, deze favoriete ontbijt broodjes smaken heerlijk en zien eruit alsof je ze makkelijk zelf maakt. Maar je eigen croissants leren maken vergt wel wat oefening. Het beslag kan de eerste keer niet luchtig genoeg worden of het rollen is even wennen, maar na een paar keer uitproberen moet het zeker goed gaan. Lijkt het echt niet te lukken? Dan kun je als alternatief altijd nog een croissant maken met kant-en-klare plakjes bladerdeeg. Wel helemaal zelf gebakken, alleen zonder je eigengemaakte deeg.
Hoe kun je een croissant maken?
De echte Franse croissant maak je natuurlijk met deeg dat je zelf vers hebt bereid. Croissants maak je van zogenaamd getoerd gerezen deeg. Dat betekent dat de boter steeds in een laagje deeg omwikkeld is en daarna, laagje voor laagje, in het deeg wordt gewalst. We geven je een klassiek croissant recept waarmee je elke croissant soort kunt bakken. Van amandel croissant tot pistache croissant, je kan het zo gek maken als je zelf wilt:
- Ingrediënten:
- 500 gram T55 bloem
- 140 ml water
- 140 ml melk
- 12 gram zout
- 50 gram suiker
- 12 gram instant gist
- 40 gram zachte roomboter
- Voor het toeren:
- 280 gram ongezouten boter met een hoog boter-vetgehalte.
- 1 ei
- Bereiding:
- Croissantdeeg: Meng alle deeg-ingrediënten ongeveer 5 minuten met de hand in een grote beslagkom. Wanneer alles goed gemengd is, maak je er een vorm van zo groot als een bord en leg je het deeg, afgedekt met huishoudfolie, een nachtje te rusten in de koelkast.
- Toeren: Rol de koude boter uit tot een vierkant van ongeveer 20 x 20 centimeter. Dit kun je doen met een deegroller, terwijl de boter tussen 2 lagen plasticfolie ligt, of op vetvrij papier. Leg dit vierkant terug in de koelkast en rol nu het croissantdeeg uit tot een vierkant van ongeveer 25 x 25 centimeter. Plaats het botervierkant in het midden van het deeg en bedek de boter met de 4 punten van de plak deeg. Rol nu het deeg tot een rechthoek van ongeveer 50 centimeter lang en 20 centimeter breed. Deze rechthoek vouw je in drieën en rol je vervolgens uit tot een nieuwe rechthoek. Hierna vouw je het opnieuw in drieën en zet het een half uur weg in de koelkast. Na een half uur ga je het deeg voor de laatste keer uitrollen tot een rechthoek, weer in drieën vouwen en daarna een nacht laten rusten in de koelkast.
- Croissant rollen: Nu begint het leukste werkje, de croissantjes rollen zodat ze de oven in kunnen. Maar hoe rol je een croissant? Je rolt het deeg eerst weer uit tot een rechthoek van 20 centimeter breed en ongeveer een meter lang. Nu snij je met een pizzaroller driehoeken uit het deeg van 10 centimeter breed aan de onderzijde. De driehoekjes rek je een beetje uit en snij je aan de onderzijde in het midden in op 1,5 centimeter. Nu rol je strak van de brede kant naar de punt.
- Rijzen en afbakken: Meng nu het losgeklopte ei met een beetje water en bestrijk hier de croissants mee. Leg ze vervolgens weer te rijzen voor 1,5 uur op een bakplaat bekleed met bakpapier, afgedekt met plasticfolie op een temperatuur van 23 graden. Hierna kun je ze afbakken in een kwartier op 200 graden in de oven.
Zoals je leest, kost het wel flink wat tijd om de lekkerste croissants zelf te maken. Wil je sneller resultaat? Dan loop je gewoon eventjes langs de bakker in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde banketbakker door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website. Wie weet heeft jouw bakker nog wel een lekker croissant recept!