Iedereen eet het liefst vers gebakken brood van de warme bakker. Maar ja, dan moet je wel minstens een half brood per dag eten om het dagvers te houden. Je kunt brood een paar dagen buiten de koelkast bewaren, maar de korst wordt dan wel minder krokant. Wil je langer van je verse brood genieten? Dan bewaar je het brood in de vriezer. In dit artikel kijken we hoe lang je brood in de vriezer kunt bewaren.
Hoe lang kan je brood in de vriezer bewaren?
Per jaar gooien we gemiddeld 60 kilo eetbaar eten weg. Brood staat hierbij op de eerste plaats, gevolgd door groenten en fruit. Hartstikke zonde om al die voedingswaren te verspillen; vooral wanneer we bewuster inkopen en zorgen dat we het op de juiste manier bewaren. Brood invriezen voorkomt dat je het moet weggooien. Hoe lang is brood eigenlijk houdbaar in de vriezer?
- Houdbaarheid: Brood kan prima tot zo’n vier weken bewaard worden in de vriezer van je koelkast. Ingevroren brood behoudt gewoon zijn smaak en beschimmelt niet. Hierbij maakt het niets uit of het een gesneden brood, of een ongesneden brood is. Hoe lang je brood in de vriezer kunt bewaren is niet beïnvloedbaar door het soort brood. Van wit brood tot een volkoren meergranenbrood, croissantjes of een stokbrood bijvoorbeeld; ze blijven allemaal een maand goed in de vriezer.
- Verpakking: Hoe kun je brood het beste invriezen? Wanneer je kiest voor een plastic zak, kunnen andere voedingswaren hun luchtje niet afgeven aan je brood. Niemand zit te wachten op brood dat naar vis ruikt. Brood invriezen in een papieren broodzak kan ook, alleen is de kans op luchtjes iets groter.
- Temperatuur: Kom je thuis met een warm brood van de bakker? Laat dit dan eerst even op kamertemperatuur komen voordat je het invriest. Een ingevroren warm brood wordt nat en kan gaan schimmelen.
- Ongesneden: Hou je van ongesneden broden? Dan is het slim om het brood eerst in sneetjes te snijden voordat je het invriest. Doe je dit niet, dan moet je het hele brood ontdooien voordat je jouw sneetje kunt besmeren. Eenmaal ontdooid brood kun je niet opnieuw invriezen. Het wordt dan droog en verliest zijn smaak.
Je vraagt je misschien af waarom je brood zou invriezen. Leef je met een gezin, dan is de kans groot dat je met gemak een heel brood per dag eet. Maar mensen met een kleiner huishouden doen daar wat langer over. Door invriezen geniet je toch dagelijks van lekker brood. Ook hoef je met ingevroren brood niet elke dag naar de bakker, maar kun je een voorraadje inslaan. Zo ga je door brood in te vriezen voedselverspilling tegen en bespaar je tijd.
Je brood ontdooien en weer oppiepen
Ontdooien kan op verschillende manieren. Je kunt het aantal gewenste sneetjes op een bord laten ontdooien, maar je kan je boterhammen ook in de magnetron, de broodrooster of in de oven ontdooien. Een ingevroren, ongesneden brood krijgt weer een knapperige korst door het vijf minuutjes in de oven te leggen op 180 graden. Voordat je het brood in de oven plaatst, maak je de korst een klein beetje vochtig.
Wil je meer tips over het invriezen van brood? Vraag het eens aan de bakker in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker via de listings op deze website.