Heerlijk, een warm kaasbroodje als snack of tussendoortje. Het lekkerst zijn ze wanneer de kaasbroodjes vers uit de oven komen. Maar hoe lang moet een kaasbroodje eigenlijk in de oven? In deze blog geven we je een makkelijk recept om zelf je eigen kaasbroodje te maken. Maak je een minivariant, dan maak jij straks iedereen blij met dit borrelhapje.
De lekkerste kaasbroodjes zelf maken
Het leuke van kaasbroodjes is dat echt iedereen ze kan maken en dat ze snel klaar zijn. Laten we beginnen met het basisrecept:
Benodigdheden:
- 1 pakje kant-en-klaar bladerdeeg
- 1 ei
- 150 gram geraspte kaas naar keuze
- 50 gram bloem
- 2 theelepels mosterd
- 50 gram boter
- 250 milliliter bouillon
- 50 gram bloem
Bereiding:
- Smelt de boter en voeg hier de bloem aan toe (zonder klontjes). Voeg de bouillon toe en roer tot een gladde saus.
- Voeg nu de geraspte kaas en mosterd toe, maar hou een beetje kaas apart om de broodjes straks mee te bestrooien. Als extraatje kun je nog een beetje peper toevoegen.
- Dek dit mengsel af en laat het afkoelen in een apart bakje of ovenschaal.
- Ontdooi de bladerdeegplakjes (dit gaat sneller dan je denkt) en leg op elk velletje een reep vulling. De reep vulling moet ongeveer de helft van het plakje bladerdeeg bedekken.
- Vouw de bladerdeegplakjes goed dicht en druk de randen aan met een vork.
- Nu kun je de kaasbroodjes aan de bovenkant bestrijken met het losgeklopte ei en bestrooien met het restant geraspte kaas. De volgende stap is enkel nog het kaasbroodje afbakken in de oven en klaar zijn de broodjes.
Heb je het maken van kaasbroodjes eenmaal in de vingers? Dan kun je naar hartenlust variëren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een ham kaasbroodje te maken, of een speciale kaassoort toe te voegen, zodat je een pecorino of Beemster kaasbroodje kunt maken. Wil je een kaasbrood met minder kcal? Kies dan voor magere kaas.
Hoe lang moet een kaasbroodje in de oven?
Hoe lang een kaasbroodje in de oven moet om af te bakken hangt af van het formaat en de vulling. De broodjes met het formaat uit het hierboven beschreven recept bak je in 25 minuten af op 200 graden. Je kunt ook minikaasbroodjes maken als borrelsnack. In dat geval snij je de bladerdeegplakjes eerst in 4 stukken. De afbaktijd kun je dan verkorten naar 20 minuten. Wil je na het afbakken je kaasbroodje invriezen? Ook dat is mogelijk. Je kunt ingevroren kaasbroodjes ongeveer 2 maanden in een luchtdichte verpakking in de vriezer bewaren. Omdat ze al een keer gebakken zijn kun je het kaasbroodje gemakkelijk in 8 minuten op 180 graden opwarmen. Dat gaat een stuk sneller. Maar voordat je een bevroren kaasbroodje in de oven legt, moet je hem wel eerst ontdooien.
Wil je meer tips en inspiratie voor varianten en lekkere vulling voor kaasbroodjes? Loop dan eens binnen bij een bakker in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker door op de startpagina van deze website je postcode in te toetsen.