Sta je in je vrije tijd ook graag koekjes, cake, brood en taarten te bakken? Dan is het je vast weleens overkomen dat je deeg te plakkerig bleef. Dat is lastig, want met een deegroller over plakkerig deeg rollen, of vormpjes uitsteken met deeg dat te plakkerig blijft, is simpelweg niet te doen. Wil je ook weten hoe je deeg minder plakkerig maakt? In deze blog geven we je handige tips.
Waarom kan deeg te plakkerig zijn?
Deeg blijft plakkerig door verschillende oorzaken. Zo kun je netjes een recept hebben gevolgd, maar misschien klopte de hoeveelheid water, eieren of melk niet die je moest toevoegen. Dat komt doordat verschillende bloemsoorten elk een maximale hoeveelheid vocht kunnen opnemen. Heb je bijvoorbeeld volkorenmeel gebruikt in plaats van patentbloem? Dan loop je een grote kans op extra vocht in je deeg en dus plakkerig deeg. Terwijl je bij roggemeel juist extra water moet toevoegen. Check dus altijd eerst het absorptievermogen van je meel. Ook een te grote hoeveelheid boter of olie, zorgt ervoor dat het deeg niet de juiste structuur krijgt die nodig is.
Hoe maak je deeg minder plakkerig?
Je bent je baksel aan het voorbereiden en het deeg is te plakkerig. Om je deeg minder plakkerig te maken, hoef je het gelukkig niet direct weg te gooien. Met een paar kleine handigheidjes, maak je er in een handomdraai weer een mooi glad deeg van. Probeer maar eens de volgende tips:
- Extra bloem: Eigenlijk is bloem je beste vriend tijdens het bakken. Bloem is namelijk een bindmiddel en geen smaakmaker. Je kunt dus gerust, beetje bij beetje, extra bloem toevoegen aan het deeg, net zo lang totdat je deeg niet meer plakt. Strooi ook gerust flink met bloem op het werkblad, zodat het deeg niet blijft vastplakken.
- Temperatuur: Wil je het deeg minder plakkerig maken zonder bloem toe te voegen? Check dan eens de temperatuur in de keuken en van het deeg. Is het een warme dag en stijgen de temperaturen? Dan smelt de boter in het deeg en ontstaat er een plakkerig geheel. Door je deeg eventjes af te laten koelen in de koelkast, krijgt de boter weer een vaste vorm en kun je opnieuw gaan kneden totdat het deeg weer de textuur heeft die jij wenst.
- Kneden: Heb je het deeg netjes een half uur laten rijzen, maar blijft het deeg toch nog plakkerig en klef na het rijzen? Dan zijn de ingrediënten nog niet goed met elkaar vermengd. Om van deeg een homogene massa te maken, moet je het wel eerst lang genoeg kneden, voordat je het laat rusten. Een kwartiertje opnieuw kneden en daarna opnieuw wegzetten, doet wonderen voor je deeg.
Gebruik je geen bakvorm en wil je niet dat het deeg vastplakt aan de bakplaat? Leg je baksel dan eerst op een vel bakpapier, voordat het de oven in gaat. Wanneer je ook nog de deegroller en je handen insmeert met een klein beetje olie, blijft het deeg voortaan ook niet meer aan de deegroller of je handen vastplakken.
Wil je meer tips over het maken van het perfecte deeg? Loop dan eens binnen bij een bakker uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.