Wil eens wat anders bakken voor een uitgebreid ontbijt dan American pancakes of blini’s? Probeer dan een keer Marokkaanse broodjes aan je ontbijt- of brunchtafel toe te voegen. Marokkaans brood bakken is heel erg makkelijk en het brood is enorm veelzijdig. Zo kun je het niet alleen beleggen met je favoriete broodbeleg, maar ook als begeleider bij soepen en curry’s gebruiken bijvoorbeeld. Hoe maak je Marokkaans brood? Je leest er alles over in deze blog.
Wat is Marokkaans brood?
Net zoals in Vlaanderen, heb je in Marokko ook veel verschillende soorten Marokkaans brood. Het populairste brood is “khobz”, een witbrood met een knapperige korst, die je in elk huishouden terugvindt. De broden worden gebakken in de oven of in de koekenpan en voor het deeg wordt gebruikgemaakt van semolina, gerst, griesmeel of havermeel. Omdat er geen bakvorm aan te pas komt, zijn de Marokkaanse broden plat en rond van vorm. Ga je zelf Marokkaans brood maken, dan is het het lekkerst om dit dezelfde dag op te eten.
Hoe maak je zelf Marokkaans brood?
Omdat het Marokkaans brood "khobz" een lekker knapperige korst heeft van buiten en zacht is van binnen, kun je deze broodsoort ook serveren bij een salade, bij de kaasfondue, met stoofvlees of bijvoorbeeld bij de borrel met een lekkere tapenade of dip. We geven je een basis Marokkaans brood recept, zodat je zelf Marokkaans brood uit de oven kunt maken:
- Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 40 gram semolina
- 2 ¼ theelepel instant gist
- 500 milliliter lauwwarm water
- 1 theelepel zout - Bereiden:
- Mix de bloem, het zout en de semolina in een grote kom. Hou een klein beetje semolina over voor het deeg dat je in de oven stopt.
- Voeg het water bij de gist.
- Voeg het gist water bij de droge ingrediënten en mix het goed door elkaar. Dek de kom af met een theedoek en zet het daarna een kwartiertje weg.
- Vorm een grote bal van het deeg en zet het opnieuw 10 minuutjes afgedekt weg.
- Maak nu de broodjes zo groot als je wilt van ongeveer 2,5 centimeter dik.
- Leg ze op een stuk bakpapier dat je met semolina bestuift hebt.
- Zet de broodjes 45 minuten weg onder een afgedekte theedoek.
- Bak ze nu in 20 minuten af in een oven op 230 graden.
Maak je grote, ronde broden? Dan kun je ze in een puntvorm snijden, bijvoorbeeld, om te serveren. Of maak een aantal kleine ronde broodjes en bestrijk ze met olijfolie en een tikkeltje knoflookzout. Wanneer je de bovenzijde van de broodjes bestrijkt met eigeel (voordat je ze in de oven bakt), kun je ze ook bedekken met sesamzaadjes. Ben je eenmaal gewend aan dit basisrecept? Dan kun je ook eens proberen te variëren met verschillende soorten meel.
Wil je meer tips over hoe je zelf Marokkaans brood kunt maken in verschillende variaties? Loop eens binnen bij een Marokkaanse bakker voor suggesties. Wanneer je je postcode invult op de startpagina van deze website, vind je de dichtstbijzijnde bakker.