Als borrelhapje, bij de apero, als broodje bij de soep of als tussendoortje, bruschetta is typisch een broodje wat eigenlijk overal bij kan. Vooral met het beleg kun je eindeloos variëren. Maar een bruschetta smaakt het beste wanneer hij kraakvers is en net uit de oven komt. Hoe maak je zelf de lekkerste bruschetta? In deze blog geven we je de beste recepten en ideeën om zelf smaakvolle bruschetta te maken.
Wat is bruschetta?
Bruschetta, spreek uit als broesketta, is een echt Italiaans gerechtje. Een stukje geroosterd brood wordt ingewreven met knoflook, daarna belegd met tomaat en basilicum en besprenkeld met een beetje olijfolie. Al in de tijd van de Romeinen werden oude broodrestjes geroosterd om alsnog te kunnen eten. Vandaar de naam “bruschetta”, dat is afgeleid van het Italiaanse “bruscare”, oftewel: roosteren boven een vuurtje van kolen. Welk brood je voor bruschetta gebruikt, hangt af van wat je in huis hebt. Een baguette, ciabatta of Italiaanse focaccia zijn de beste broodsoorten die je kunt gebruiken vanwege de compactheid van het brood en het formaat.
Hoe maak je bruschetta?
Hoe kun je bruschetta nu eigenlijk zelf maken? Je kunt natuurlijk gewoon een sneetje stokbrood roosteren en beleggen met een plakje tomaat, maar leuker is het om de klassieke bruschetta te maken volgens een origineel recept. Dat gaat als volgt:
- Ingrediënten:
- 8 sneetjes ciabatta, 6 Roma tomaten, 2 teentjes knoflook, een bosje basilicum, lekkere olijfolie, bijvoorbeeld extra vierge, grofgemalen zeezout en vers gemalen peper.
- Bereiding:
- Rooster eerst de sneetjes ciabatta goudbruin en wrijf met gehalveerde teentjes knoflook over de sneetjes.
- Snij de tomaten in kleine blokjes, snij 8 basilicumblaadjes in kleine stukjes en meng de tomatenblokjes met de basilicum door elkaar.
- Beleg de sneetjes ciabatta met het tomaat/basilicum mengsel en druppel over elk sneetje een beetje olijfolie. Maak het af door de broodjes te besprenkelen met een snufje zout en peper.
Bruschetta met tomaat kent iedereen wel. Dus waarom zou je niet eens variëren met andere toppings of een ander bruschetta recept? We geven je een aantal tips waarmee je verrassend lekkere bruschetta op tafel zet:
- Bruschetta kruiden: Je bent vast weleens de potjes bruschetta kruidenmix tegengekomen in de supermarkt. Deze kruiden zijn heel handig om te mixen met roomboter, crème fraîche of mayonaise om daar vervolgens de broodjes mee te bestrijken voordat je de tomatentopping er bovenop doet.
- Fruit op je bruschetta: Ook fruit met hartig is een perfecte combinatie voor bruschetta. Denk bijvoorbeeld aan een plakje vijg met geitenkaas, een plakje parmaham met een schijfje mango en een blaadje verse spinazie of gerookte makreel met een halve druif.
Uiteindelijk kun je van bruschetta zelfs echte culinaire hoogstandjes maken. Wil je meer tips over lekker stevig brood dat je goed kunt gebruiken voor je bruschetta? Loop dan eens binnen bij een bakker in de buurt en vraag welke broodsoorten nog meer geschikt zijn. Je vindt een bakker in de buurt door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.