Je ziet ze overal in kooktijdschriften en winkeletalages terugkomen: macarons in alle kleuren van de regenboog. Het liefst in pasteltinten voorzien van een prachtige verpakking. Macarons zijn hot en dat is niet voor niets. Dankzij al die verschillende smaken en kleuren, zijn macarons een perfect cadeautje, een vrolijke traktatie én je kunt er ook nog eens taart mee maken. Leuk om zelf te maken, maar hoe maak je die macarons eigenlijk? Lees verder voor het beste macaron recept.
Zelf macarons maken
Je eigen macarons maken lijkt misschien gemakkelijk, maar zelfs de meest ervaren keukenprinses, zal er eventjes aan moeten wennen. Macarons bakken vereist enige oefening. Bak je ze net ietsje te lang? Dan zijn je macarons niet alleen hard van buiten, maar ook van binnen. De bedoeling is juist dat ze lekker zacht zijn aan de binnenkant. Of ga je aan de slag met kleurstof, dan kun je soms best een beetje uitschieten waardoor je macarons een heel andere kleur hebben dan jij voor ogen had. Gewoon een paar keer uitproberen, dan volgt het beste resultaat vanzelf.
Hoe maak je macarons?
Met alleen een macarons recept ben je er nog niet, je moet natuurlijk ook de vulling voor de macarons maken. Maar je begint eerst met het maken van de schuimpjes. Hiervoor gebruik je het volgende basis recept:
- 3 eiwitten. Het eiwit scheid je ongeveer 2 tot 3 dagen van tevoren en zet je weg in de koelkast. Voor het beste macaronbeslag, laat je het eerst op kamertemperatuur komen.
- 110 gram gezeefd amandelmeel.
- 150 gram poedersuiker
- 30 gram fijne suiker
- Kleurstofpoeder voor de kleur. Voor macarons gebruik je geen gel of kleurvloeistof, maar poeder. Met een vloeibare kleurstof maak je het eiwit te nat namelijk.
Bereiden:
- Pak een vetvrije kom en klop de eiwitten lichtjes los. Voeg de fijne suiker toe en mix met de keukenmixer het mengsel tot een glanzend beslag. Je stopt wanneer je er mooie pieken van kunt maken.
- Voeg nu de kleurstofpoeder toe.
- Meng het amandelmeel met de poedersuiker en voeg dit met een rubberen spatel toe aan je opgeklopte eiwit. Spatel het rustig volledig door het mengsel.
- Spuit nu rondjes van het formaat “borrelglaasje” op een bakplaat die je hebt bedekt met bakpapier.
- Laat de rondjes eventjes 20 minuutjes met rust, terwijl je de oven voorverwarmt op 140 graden.
- Bak de macarons vervolgens 20 minuten met boven- en onderwarmte en laat ze afkoelen.
Terwijl de macarons afkoelen, kun je de macarons vulling maken. Kies voor de vulling een smaak die past bij de kleur van je macaron. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een vulling van vanille botercrème, chocolade ganache, citroen cremeux of sinaasappel curd bijvoorbeeld. Het leuke is dat je, net zoals met de kleuren, eindeloos met verschillende vullingen kunt variëren. Spuit daarna op elke macaron een beetje vulling en dek af met een andere macaron. Wanneer je ze na het bakken extra feestelijk verpakt, heb je meteen een leuk, homemade, presentje.
Vind je het teveel gedoe om zelf aan de slag te gaan met het bakken van macarons? Dan ga je toch gewoon langs bij de bakker? Je vindt de dichtstbijzijnde bakker in de buurt, via de listings op deze website.