Wie een paar kilo kwijt wil, laat zoetigheid staan en let op de calorieën. Maar maanden lang geen gebakjes meer eten is lastig vol te houden. Af en toe een lekker stuk gebak kan prima, zolang je maar kiest voor gebaksoorten met de minste calorieën. Ben je benieuwd welk gebak de minste calorieën bevat? Je leest er alles over in deze blog.
Waarom moet je niet teveel gebak eten?
Je collega is jarig en trakteert, je gaat op visite en er is taart bij de koffie of je haalt op het station nog snel even een Berliner bol voor onderweg. Voor je het weet eet je bijna elke dag gebak. Maar al dat lekkers bevat veel suiker en verzadigde vetten. En juist die twee dragen bij aan tandbederf, overgewicht en een slecht cholesterolgehalte. Gebak staat daarom niet in de voedingsdriehoek. Dit betekent niet dat je deze smaakvolle caloriebommetjes nooit mag eten. Je eet gebak het beste met mate en bij een week met veel traktaties, kies je voor de minst calorierijke variant.
Welk gebak bevat de minste calorieën?
Gelukkig bestaat er genoeg gebak met weinig calorieën. Maar hoeveel calorieën zitten er dan in taart? Dit verschilt per taart- en gebaksoort en is uiteraard afhankelijk van de ingrediënten. Een gemiddelde citroen meringuetaart, bevat al snel 439 kcal per punt en met een lekker stuk cheesecake of MonChoutaart werk je met gemak 332 kcal naar binnen. Gebak dat weinig calorieën bevat, zijn bijvoorbeeld de kersen- en abrikozenvlaai met gemiddeld 178 kcal per punt, kwarktaart met 216 kcal of plakjes cake. Cake varieert tussen de 75 tot 125 kcal per plak.
Bak je eigen caloriearme gebak
Wist je dat je door heel België ook winkels kunt vinden waar taart wordt verkocht zonder geraffineerde suiker, room, boter of toegevoegde smaak- en bewaarmiddelen? Daarnaast verkoopt ook vrijwel elke bakkerij gebak zonder suiker. Gebak met weinig calorieën, kun je natuurlijk ook zelf bakken met het volgende worteltjestaart recept:
- Ingrediënten:
- 200 gram geraspte wortel
- 1 geraspte sinaasappelschil
- 100 gram light roomkaas
- 110 gram magere kwark
- 20 gram bloemsuiker
- 110 gram zelfrijzend bakmeel
- 60 gram fijne suiker
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel speculaaskruiden
- een snufje zout
- Bereiding:
- Meng de roomkaas met de bloemsuiker en 50 gram magere kwark en zet weg in de koelkast, hiermee bestrijk je straks de bovenkant van je taart.
- Klop het ei en voeg hier de suiker en de rest van de kwark aan toe tot een luchtige massa.
- Meng nu voorzichtig het zelfrijzend bakmeel, de baking soda, speculaaskruiden en het zout door dit mengsel.
- Voeg als laatste de geraspte wortel toe.
- Giet dit mengsel in een bakvorm of bijvoorbeeld in muffinvormpjes en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
- Na het afkoelen bestrijk je de bovenkant met de frosting die je al in de koelkast hebt gezet.
Gemiddeld zitten er 160 kcal in een portie. Voor de variatie, kun je ook schijfjes banaan aan je taart toevoegen, walnoten of pecannoten.
Wil je ook smaakvol gebak eten, met minder calorieën, zonder dat je daar zelf voor in de keuken hoeft te staan? Informeer dan eens bij een bakker in de buurt naar caloriearm gebak. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker, door het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website.