Inspiratie voor verschillende broodbakmachine recepten

15 mei 2023 · door Tara

Kaas-uien brood, chocoladebrood, notenbrood; je kunt het zo gek niet bedenken of je bakt het met een broodbakmachine. Je stopt de benodigde ingrediënten in de broodbakmachine en binnen een paar uur heb je het brood wat je wilt. Zelfs het kneden doet het apparaat voor je! Er zijn zelfs uitvoeringen waarmee je ook jam en compote kunt maken. In dit artikel geven we je inspiratie voor verschillende broodbakmachine recepten, zodat je straks lekker kunt variëren in de keuken.

Deeg voor de broodbakmachine

Wanneer je gebruikmaakt van een broodbakmachine, kun je kiezen uit verschillende soorten deeg. Je kunt je eigen deeg samenstellen, of gebruikmaken van een speciale kant-en-klare broodmix voor de broodbakmachine. Een nadeel van de kant-en-klaar mixen is dat er meelverbeterende middelen en conserveringsmiddelen aan kunnen zijn toegevoegd. Deze vind je niet terug in deeg dat je zelf samenstelt. Met deeg, waarvan je de ingrediënten zelf uitkiest, kun je ook rekening houden met eventuele allergieën of intoleranties. Op internet vind je veel glutenvrij brood recepten voor brood uit de broodbakmachine.

Ideeën voor broodbakmachine recepten

Met brood kun je ongekend variëren. Dit komt omdat je brood zowel in een zoete variant als een hartige variant kunt eten. Heb je een broodbakmachine? Dan kun je dus vers brood maken voor je ontbijt en lunch, maar ook voor het dessert. Met deze ideeën bak jij de sterren van de hemel:

  • Notenbrood: Een klassieker onder de broodvariaties is een notenbrood uit de broodbakmachine. Maak een mix van 85 gram volkoren tarwemeel, 250 gram tarwebloem en 140 gram roggemeel voor gezonde vezels. Voeg hier 2 ½ eetlepel ongeraffineerde rietsuiker aan toe voor een mooie bruine kleur. Dan volgen een theelepel gist, zout en kaneel, met 320 ml water, 1 ½ eetlepel boter en een ei. Je maakt het af met 300 gram rozijnen en 100 gram gemengde noten; als walnoten, hazelnoot en amandelen bijvoorbeeld. Lekker bij een kaasplankje, of besmeerd met stroop.
  • Wit brood: Beschik je nog niet over een standaard recept voor wit brood uit de broodbakmachine? Dan kun je deze gebruiken: 210 ml water met ½ theelepel zout en 20 gram boter, combineer je met 300 gram bloem en ½ theelepel gedroogde gist. Je varieert door eens zongedroogde tomaten en pesto toe te voegen, of een teentje knoflook met een gesnipperde ui, olijven en fetakaas. Met grof zeezout en rozemarijn, maak je een lekker wit brood voor bij de borrelplank.

Varieer ook eens met meelsoorten voor verschillende smaken. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen speltbrood bakken in de broodmachine, maar ook roggebrood of waldkornbrood. Wil je een luchtig brood bakken in je broodbakmachine? Let dan goed op de rijstijd. Is je brooddeeg hoog gerezen? Dan krijg je ook een luchtig brood. 

Verbruik van een broodbakmachine

Veel mensen vragen zich af of brood uit een broodbakmachine goedkoper is dan brood van de bakker. Het bakken in je eigen machine, kost je gemiddeld € 0,63 cent aan energie. Afhankelijk van je ingrediënten maak je het brood zo goedkoop of kostbaar als je zelf wilt. Het zelfgebakken brood blijft minder lang houdbaar en moet je zelf snijden, dus de kans bestaat dat je regelmatig brood over hebt wat je niet gebruikt. Wil je meer tips over zelf brood bakken, of inspiratie opdoen voor speciale broden? Informeer dan eens bij je lokale bakker in de buurt. Die kun je vinden via de listings op deze website.

Brood