Ineens dook speltbrood overal op. Waar je het initieel vooral tegenkwam bij de biologische bakker, werd de trend al snel gevolgd door de grote supermarktketens. Maar het bleef niet alleen bij speltbrood, ook kwamen de speltcrackers en speltpasta op de markt. Waarom stappen we massaal over op producten bereid met spelt? Omdat we denken dat spelt gezonder is dan tarwe. Is speltbrood daadwerkelijk zo gezond? We zoeken het in deze blog voor je uit.
Wat is speltbrood?
Spelt is een graansoort die al sinds 7000 voor Christus verbouwd wordt. Het behoort tot de zogenaamde oergranen en is familie van de graansoort tarwe. De Latijnse benaming van spelt is Triticum aestivum subspecie spelta. Omdat verbouwen van tarwe 2 x zoveel graan oplevert dan spelt en het kaf van spelt moeilijker te verwijderen is, verdween spelt langzaam uit de weilanden. Maar spelt heeft als groot voordeel dat het veel beter bestand is tegen ziekten en hierdoor geen pesticiden nodig heeft. Mede door de opkomst van de biologische landbouw, kwam spelt langzaamaan weer in de winkels terecht.
Is speltbrood extra gezond?
Er wordt van speltbrood gezegd dat het gezonder brood is dan brood gemaakt van andere graansoorten. Zo zou speltbrood de darmen minder prikkelen, helpt speltbrood bij het afvallen en is het beter om als diabeet een snee speltbrood te eten dan een andere broodsoort. Kloppen deze voordelen van speltbrood dan echt?
- Afvallen en speltbrood: Een snee brood met een gewicht van 100 gram volkoren speltbrood bevat 66,1 gram koolhydraten, versus 66,5 gram in 100 gram volkoren tarwebrood. Volg je een dieet? Dan maakt het dus niet uit of je een sneetje speltbrood of tarwebrood eet. Het aantal calorieën in 100 gram volkoren speltbrood komt uit op 245 kcal, tegenover 234 kcal in een snee volkoren tarwebrood. Speltbrood helpt dus niet beter bij gewichtsverlies dan tarwebrood.
- Speltbrood en een glutenallergie: Heb je last van een glutenintolerantie, coeliakie, of een tarweallergie, komt je lichaam in opstand tegen gluten. Alle granen bevatten gluten. Dit betekent dat ook speltbrood ongeschikt is voor mensen met coeliakie of een tarweallergie.
- Speltbrood en diabetici: Wanneer je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Heb je diabetes? Dan wil je de bloedsuikerspiegel zo gelijkmatig mogelijk houden. De stijging van je bloedsuikerspiegel hangt onder andere af van het aantal koolhydraten en het soort koolhydraten in een product. Dit wordt uitgedrukt in de glycemische index, afgekort met GI. De GI van een snee volkoren tarwebrood is 74, tegenover een GI van 63 bij een volkoren spelt boterham. Maar ook het beleg speelt een rol. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat spelt beter is voor een diabeet dan tarwe.
Waarom zou je dan überhaupt speltbrood eten? Omdat het in een dagelijks gezond voedingspatroon past en lekker is voor de afwisseling. Waarbij geldt, welke graansoort voor je brood je ook kiest, de volkoren variant is altijd de gezondste optie. Vraag dus gerust eens bij je bakker in de buurt welke verschillende volkoren broodsoorten er allemaal in de bakkerij gebakken worden. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker in je buurt gemakkelijk, door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.