Als je aan de bakker denkt, is het eerste wat in je opkomt “brood”. Maar een ambachtelijke bakker doet veel meer dan verschillende broodsoorten bakken. Zo kun je jezelf als bakker specialiseren in patisserie, koude bakker of warme bakker worden, maar ook werken voor grote broodfabrieken. In dit artikel kijken we naar de uiteenlopende beroepen die je als bakker allemaal kunt uitoefenen.
Wat doet een bakker allemaal?
We weten allemaal dat een bakker brood of banket bakt natuurlijk. Maar het bakkersvak is een heel creatieve branche waar je meer kanten mee op kunt dan je vermoedt. Kijk maar eens hoe verrassend gevarieerd, verschillende soorten bakkers werken binnen de branche:
- Ambachtelijke bakker: Dit is de bakker waarbij die zalige verse broodlucht je in de ochtend tegemoet komt. De ambachtelijke bakker kiest zelf zijn ingrediënten uit en bedenkt zijn eigen speciale broodsoorten en banket. Het bereiden, decoreren en afwerken gebeurt allemaal met de hand. De meeste ambachtelijke bakkers werken de hele nacht door, zodat jij in de ochtend vers brood kunt kopen. Een andere benaming voor ambachtelijke bakker is de “warme bakker”.
- Koude bakker: De koude bakker is eigenlijk het tegenovergestelde van de warme bakker. Iedereen kan als koude bakker aan de slag, omdat deze bakker niet zelf zijn brood bakt. Zie je in de supermarkt de medewerkers van de broodafdeling kant-en-klaar brood afbakken? Dan weet je nu wat een koude bakker is. De broodproducten worden geproduceerd en aangeleverd door warme bakkers of industriële bakkers en alleen maar verkocht (soms ook afgebakken) door koude bakkers.
- Patissier: De bakker die zich specialiseert in het bedenken en bereiden van luxe, exclusieve, zoetwaren is een patissier of suikerbakker. Hierbij kun je denken aan prachtig opgemaakte éclairs, petitfours en macarons bijvoorbeeld. Een patissier maakt echte kunstwerkjes en kan zijn producten aan consumenten, luxe restaurants en hotels verkopen.
- Banketbakker: De meeste ambachtelijke bakkers verkopen ook gebak, taart, koek, chocolade producten en marsepein. Wanneer ze dit zelf bedenken, bereiden en decoreren, spreek je over een banketbakker.
- Chocolatier: Deze bakkers kun je vergelijken met patissiers, alleen maakt een chocolatier enkel chocoladeproducten. Denk aan bonbons, chocolade gelegenheids- en seizoensproducten, pralines en truffels. Ook een chocolatier bedenkt zijn eigen producten en maakt alles met de hand.
- Industriële bakker: Wanneer je als bakker in een broodfabriek werkt noem je jezelf een industriële bakker. Deze broden worden geleverd aan supermarkten en zijn machinaal geproduceerd. De bakker bedient machines en werkt in een productieomgeving.
Koude bakkers en industriële bakkers volgen geen speciale opleiding tot bakker, maar worden ter plaatse getraind. Dat is een groot verschil met warme bakkers die een echt ambacht uitvoeren.
De opleiding tot bakker
In Vlaanderen kom je verschillende aanbieders van bakkersopleidingen tegen. Er zijn voltijdse dagopleidingen van een jaar, thuis cursussen en trainingen van vijf maanden. Iedereen mag zich brood- en banketbakker noemen, zonder beroepskennis. Bakker is een niet-gereglementeerd beroep in Vlaanderen. Dus bedenk goed welk type bakker jij wilt zijn, voordat je aan een opleiding begint. Wil je meer weten over hoe je het beste bakker kunt worden? Loop eens binnen bij een bakker in je buurt en vraag naar zijn ervaring en advies. Je vindt een bakker in je buurt via de listings op deze website.