Welk deeg gebruik je voor cinnamon rolls?

06 januari 2025 · door Tara

Ben je ook zo’n fan van kaneel en koffiekoeken? Dan eet jij ook vast graag van die lekkere cinnamon rolls. Het liefst warm, wanneer ze net uit de oven komen. Maar het allerlekkerst zijn ze wanneer de cinnamon rolls ook lekker plakkerig zijn van binnen. Vind je het leuk om eens een keertje je eigen cinnamon rolls te maken? In deze blog vertellen we je welk deeg je daarvoor het beste kunt gebruiken, zodat jij straks de perfecte cinnamon rolls op tafel tovert.

Wat zijn cinnamon rolls eigenlijk?

Cinnamon rolls zijn in België en Nederland vooral bekend als kaneelbroodjes of kaneelrolletjes. Deze rolletjes zijn overgewaaid uit Zweden, waar je in elke bakkerij en koffiehuis de kanelbulle tegenkomt. De Zweden hebben zelfs een nationale kanelbullens dag! Deze witte, zachte, broodjes, zijn te herkennen aan de spiraalvorm en de lichtbruine bovenkant. Het deeg wordt voor het afbakken lekker dik ingesmeerd met suiker, boter en kaneel. Eenmaal afgebakken, kun je ze eten als ontbijt, als tussendoortje, of gewoon als zoetwaren bij de koffie.

Zelf cinnamon rolls maken is zo gedaan

Die spiraalvorm van de kaneelrolletjes ziet er misschien ingewikkeld uit om te maken, maar zelfs de beginnende thuischef kan cinnamon buns maken. De truc zit hem namelijk in het oprollen van het deeg. Je rolt een rechthoekige lap deeg op tot een grote rol en snijdt deze in gelijke stukken. Daarna zet je ze in een ovenschaal met de spiraalvorm naar boven gekeerd. De warmte doet de rest. Het leuke is, dat je er ook je eigen touch aan kunt geven door de rolletjes te vullen met pecan-, hazel- of walnoten, kardemom, rozijntjes of stukjes appel bijvoorbeeld.

Welk deeg kun je gebruiken voor cinnamon rolls?

We kunnen je hier een cinnamon rolls recept geven waarbij je helemaal zelf je eigen deeg maakt. Maar aangezien het ook veel sneller en makkelijker kan, geven we hier een recept voor kaneelbroodjes, gemaakt met 1 rol kant-en-klaar croissantdeeg. Zo staan je broodjes al in 20 minuten op tafel:

  • Benodigdheden:
    • 1 blikje croissantdeeg uit blik
    • 50 gram roomboter
    • 80 gram basterdsuiker
    • 1,5 eetlepel kaneel
  • Bereiden:
    • Rol het croissantdeeg helemaal uit totdat je een rechthoek hebt. De schuine gaatjes druk je dicht, totdat het 1 grote rechthoek is, zonder gaatjes.
    • Meng de roomboter met de kaneel en basterdsuiker. Als de boter te hard is, kun je deze ook een klein beetje opwarmen in een pannetje en laten smelten voordat je alles mengt. Dit mengsel moet zacht genoeg zijn om te smeren.
    • Smeer het mengsel uit over de lap deeg.
    • Rol het deeg op tot 1 dikke rol. Je begint met rollen aan de smalle kant van de rechthoek.
    • Snij de rol in 6 gelijke plakken en zet de plakken in een ingevette ovenschaal. Heb je geen ovenschaal? Dan kun je ze ook op de bakplaat bakken, maar leg er dan wel een velletje bakpapier onder.
    • Nu is het enkel nog even afbakken op 180 graden Celsius. Hoe lang moeten de cinnamon rolls in de oven? Je bakt zo tussen de 12 tot 15 minuten goudbruin.

Om het af te maken kun je er ook nog een topping of frosting op smeren nadat je ze uit de oven hebt gehaald, maar ook zonder zijn ze al hartstikke smaakvol.

Vind je het te veel gedoe om zelf je kaneelrolletjes te bakken? Dan haal je ze gewoon bij de bakker in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker door het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website.

tips