Liefhebbers van hartige taart zijn er dol op; de quiche. Deze taarten worden gemaakt van een deegbodem met opstaande rand, die daarna gevuld wordt met room, kaas en eieren. Er zijn enorm veel varianten; waaronder quiches met vlees, vis en groenten, of een combinatie hiervan. Een quiche kan zowel koud als warm gegeten worden en is ideaal als lunch, bij de borrel of als avondmaaltijd samen met een frisse salade. Wil je weten welk deeg je het beste kunt gebruiken voor een lekkere quiche? In dit artikel zochten we het voor je uit.
Wat is een quiche?
Wat is een quiche precies? Zoals gezegd valt de quiche onder de hartige taarten. Van origine is de quiche afkomstig uit het noordoosten van Frankrijk. Deze regio, genaamd Lorraine, ligt tegen de Duitse grens aan. Er wordt daarom gedacht dat de naam quiche is afgeleid van het Duitse “kuchen”. De quiche lorraine is verreweg de bekendste soort quiche die er bestaat en kom je overal tegen bij traiteurs, in eetcafé's en supermarkten. De Fransen gebruiken voor hun quiche pâte brisée als deegsoort. Een zout korstdeeg, ook wel bekend als kruimeldeeg.
Welk deeg voor je quiche?
Een quiche recept bestaat altijd uit een recept voor het deeg en een recept voor de vulling. Wanneer je gebruikmaakt van dit basisrecept voor deeg, kun je naar hartenlust quiche maken en variëren met verschillende vullingen.
- Benodigdheden basisrecept quiche deeg: 250 gram bloem, een theelepel zout, 125 gram koude boter, 1 ei en 2 tot 3 eetlepels ijswater.
- Bereiden:
- Snij de boter in blokjes en meng in een kom de bloem met het zout. Voeg de blokjes boter toe en verkruimel het deeg totdat het lekker korrelig is. Vermeng nu het ei en water door je deeg en kneed kort tot een bal. Het deeg moet stevig en niet al te droog zijn.
- Verpak de deegbal in plasticfolie en zet het een half uurtje in de koelkast.
- Rol het deeg uit met een deegroller ter grootte van de bakvorm en bekleed je bakvorm met de lap deeg. Prik gaatjes in de bodem.
- Bak het deeg in een oven op 180 graden 15 minuten af terwijl je de bodem bedekt hebt met bakpapier met hierop bakbonen. Zo voorkom je dat de bodem gaat rijzen. Verwijder na een kwartier de bakbonen met keukenpapier en bak de bodem nog 10 minuutjes totdat deze goudbruin is.
Ga je de bodem niet direct gebruiken? Dan kun je deze tot drie maanden in de vriezer bewaren. Wanneer je even geen tijd hebt om de korst en de vulling apart van elkaar te maken, kun je natuurlijk ook gebruikmaken van kant-en-klaar deeg uit de supermarkt of kiezen voor knapperig bladerdeeg. Overigens gebruiken de Grieken ook bladerdeeg voor hun variant op de quiche; de spanakopita, gevuld met spinazie en feta.
Variëren naar hartenlust
Het leuke van quiche is dat je de vulling volledig naar je eigen smaak kunt maken. Groente liefhebbers gaan voor een quiche met prei en oude kaas, een quiche met courgette en geitenkaas of een quiche met broccoli, ui en paprika bijvoorbeeld. Terwijl visliefhebbers eerder een klassieke quiche met zalm op het menu zetten. Wil je meer tips over lekker quiche deeg? Loop dan eens langs bij je bakker in de buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.