Hou je van brood? Dan probeer je vast weleens verschillende broodsoorten uit. Het leuke van brood is dat het in zoveel verschillende varianten verkrijgbaar is, dat er voor iedereen wel een favoriet tussen zit. Liefhebbers van hartig, prefereren bijvoorbeeld brood met noten en zaden. Een variant op dit type brood is notenbrood. In dit artikel geven we je recepten om zelf je eigen notenbrood te bakken. Kies een lekker notenbrood recept en varieer er op los tot je eigen variant!
Je favoriete notenbrood bakken
Notenbroden kun je bakken van verschillende graansoorten. Dat is mooi, want zo maak je van je favoriete broodsoort gemakkelijk een notenbrood. Naast noten, kun je notenbroden ook extra vullen met gedroogd fruit of bijvoorbeeld chocolade en bananen. Van hartig en zoet tot een gezonde variant. We geven je genoeg inspiratie om jouw lekkerste notenbrood zelf te maken:
- Vlaams notenbrood: het Vlaamse notenbrood staat bekend om de mix van tarwe- en roggemeel met weinig gist. Dit brood zet je in twee uurtjes op tafel.
Dit heb je nodig: 125 gram tarwebloem gemengd met 125 gram roggebloem, halve liter melk, 1 deciliter water, 25 gram boter, 7 gram droge gist, 10 gram bakpoeder, snufje zout en 125 gram gemengde noten zoals hazelnoten, walnoten en amandelen
Zo maak je het: Meng de bloem met de melk, het water, de boter, het bakpoeder en zout door elkaar. Voeg als laatste de gist toe en kneed het deeg. Zet de deegbal afgedekt met plasticfolie een half uurtje weg op kamertemperatuur om te rijzen. Na een half uur kneed je de noten er doorheen en laat het een uur rijzen. Hierna is het een kwestie van afbakken in een oven op 200 °C. - Notenbrood gezond: Dit recept met slechts 50 gram amandelmeel bevat lekker veel vezels en weinig koolhydraten. Hierdoor past het ook in een koolhydraatarm dieet. Omdat het deeg niet rijst, kun je het al binnen 10 minuutjes in de oven schuiven.
Dit heb je nodig: 50 gram amandelmeel, 1 ons zonnebloempitten, 1 ons lijnzaad, 50 gram sesamzaad, 50 gram amandelen en 1 ons walnoten, 4 eieren, 50 ml olijfolie, snufje zout.
Zo maak je het: Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg hierna de eieren en olijfolie toe. Bak het mengsel in een ingevette bakvorm een uur in de oven op 160 °C. Eventjes goed laten afkoelen en klaar is je gezonde notenbrood. - Notenbrood met kaneel en citroenrasp: Door het toevoegen van kaneel en citroenrasp, krijgt dit brood een heel andere smaak. Heerlijk met een plak oude kaas en al na 15 minuten kan het de oven in.
Dit heb je nodig: 300 gram volkoren tarwemeel, 100 gram rozijnen, 3 theelepels bakpoeder, 2 theelepels kaneel, snufje zout, 2 eieren, 300 ml yoghurt, 8 el olijfolie, 3 theelepels citroenrasp, 75 gram walnoten, klontje boter.
Zo maak je het: Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar en voeg hierna de eieren, yoghurt, olijfolie en het citroenrasp toe. Vet een bakblik in met het klontje boter en bak het mengsel in een uur op 160 °C gaar.
Bak jij brood in een broodmachine? Kijk dan eens bij deze recepten voor een notenbrood uit de broodbakmachine. Ben je geen keukenprinses? Dan koop je net zo gemakkelijk een vers notenbrood bij de bakker uit je buurt natuurlijk. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker via de listings op deze website.