Bij brood denken we meteen aan hartig eten. Maar er zijn ook heel veel verschillende zoete broodvarianten. Denk maar aan vijgenbrood, rozijnenbrood of suikerbrood bijvoorbeeld. Suikerbrood is een typisch Nederlands product, maar ook in België is suikerbrood populair. In dit artikel vertellen we je hoe je zelf suikerbrood kunt maken. Leuk om je collega's mee te verrassen.
Wat is suikerbrood?
Suikerbrood is een witte broodsoort waar parelsuikers in zijn meegebakken. Er schuilt letterlijk een zoet verhaal achter het klassieke Friese suikerbrood met gembersiroop en kaneel. Kersverse moeders kregen namelijk als kraamcadeau een suikerbrood, maar alleen wanneer er een meisje geboren was. Het idee hierachter was dat de kaneel en gembersiroop zouden helpen met het herstel en het moederschap. In het Nederlandse Brabant en Limburg wordt suikerbrood ook wel “klontjesmik” of “sokkelbroed” genoemd. Beide varianten bevatten geen kaneel en minder suiker dan de Friese variant. In België bakken talloze warme bakkers, door het hele land, hun eigen variant op het suikerbrood.
Zelf suikerbrood maken
Een suikerbrood bakken is helemaal niet moeilijk. Je kunt het in de oven bereiden of een suikerbrood in de broodbakmachine maken. Let er wel op dat je parelsuiker het bakblik in de broodbakmachine beschadigt, dus altijd als laatste de parelsuiker toevoegen met het deeg er omheen. We geven je hier een klassiek recept voor een lekker smeuïg Fries suikerbrood:
- Ingrediënten:
- 500 g bloem (voor een luchtig brood gebruik je patentbloem, voor een meer stevige variant pak je tarwebloem)
- 4 theelepels zout
- 1 zakje gist
- 250 milliliter lauw warme volle melk
- 25 gram boter
- 1 theelepel kaneel
- 60 milliliter gembersiroop
- 2 ons parelsuikers
- Bereiden:
- Kneed alle ingrediënten, behalve de parelsuiker en kaneel, in een grote kom ongeveer 20 minuten tot een stevig deeg. Zet het een uurtje weg op een warme plaats in een ingevette kom zodat het kan rijzen. Dek de kom tijdens het rijzen af met een vochtige theedoek.
- Rol het gerezen deeg uit tot een grote lap en verdeel 1/2 van de parelsuiker met kaneel over de lap. Hierna vouw je de lap twee keer dubbel en strooi je de andere ½ van de parelsuikers en kaneel over het deeg. Rol de lap nu op en leg het met de naad naar beneden in een ingevet bakblik om het opnieuw een half uur te laten rijzen onder een vochtige theedoek. Let op dat er aan de bovenkant van je brood geen parelsuikers te vinden zijn, want die verbranden in de oven.
- Bak nu je brood in 30 minuten gaar in de oven op 225 graden. Laat het afkoelen en het suikerbrood is klaar om in plakken te snijden.
Heerlijk met een dikke laag roomboter of besmeerd met vruchtenconfituur. Hoe lang blijft je suikerbrood goed? Wanneer je het goed verpakt, blijft het tot 4 dagen na het afbakken nog lekker. Je suikerbrood invriezen kan natuurlijk ook; dan blijft het wel een maand lang houdbaar.
Ben je benieuwd naar andere varianten van suikerbrood? Ga dan eens langs de bakker en test het suikerbrood van de bakker in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker via de listings op deze website.