Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten brood op de markt verkrijgbaar. Dit was vroeger echt wel anders. Men at vaak brood zonder gist. Veel later werd er pas gist en zout toegevoegd voor meer smaak en dynamiek aan het brood. Langzaam evolueerde het harde, gistloze brood naar de soorten die wij nu als “normaal” beschouwen. Denk hierbij aan:

  • Waldkornbrood 
  • Tijgerbrood
  • Zuurdesem brood
  • Volkoren brood 
  • Meergranen brood 
  • Zonnebloempittenbrood 
  • Stokbrood 
  • Speltbrood 
  • Gluten vrij brood 
  • Roggebrood 
  • Suikerbrood 

Luxe broodjes

Uiteraard zijn er nog heel veel meer soorten brood te bedenken en te verkrijgen. Ook op het gebied van luxe broodjes zowel hard als zacht of gevuld is er een flinke evolutie aan de gang. Daar waar wij vroeger alleen het kaiserbroodjes en de pistolet aten, heb je nu een tal van soorten luxe broodjes zoals:

  • Bagel
  • Donut
  • Ciabatta
  • Saucijzenbroodje
  • Kaasbroodje
  • Sesambrood
  • Croissant 

Dagelijks eet men brood als ontbijt en/of lunch. Vandaar ook een ware revolutie aan verschillende soorten broden, luxe broodjes, glutenvrije broden, spelt broden en ga zo maar door. Grappig om te zien hoe iets zo snel kan evolueren en nog leuker om te zien dat men na al deze soorten toch graag weer terug valt op hoe het eeuwen geleden gemaakt werd. Er zitten veel mooie en (h)eerlijke grondstoffen in brood, het kan luxe, het kan simpel en eenvoudig of met iedere gewenste vulling. Brood daar zit wat in!

Heeft u ook zo’n trek gekregen in heerlijk, vers en ambachtelijk brood? Kijk dan gerust eens op onze website rond voor uw lokale bakker!