Niemand weet het zeker maar het vermoeden is dat de Egyptenaren ongeveer 1,500 jaar voor Christus het brood maken hebben ontdekt. Het verhaal doet de ronde dat een slaaf per ongeluk erachter kwam dat deeg kon rijzen.

Er was nog een beetje broodpap (zo werd het in die tijd vaak gegeten) over van de dag ervoor en die heeft de slaaf stiekem door het nieuwe deeg gedaan. De broden die daar uit voortkwamen waren vele malen luchtiger dan ooit tevoren. Hier kreeg hij veel complimenten over en zo deed hij iedere dag weer een oud restant broodpap bij het nieuwe deeg. Op deze manier zijn ze er dus achter gekomen hoe je brood kon laten rijzen. De Egyptenaren maakte ook luxe brood waar ze van alles in stopten zoals honing, vijgen en nog veel meer.

Leuk bakkers weetje is dat de Romeinen hun initialen in het deeg zetten zodat men kon zien waar het brood gebakken werd. Bakkers waren alleen mannen in die tijd. De vorm was een beetje zoals wij de pizza kennen. Ook werd het brood als soort bord gebruikt. Men legde het beleg op brood en at het beleg als brood op en gooide het brood weg. Deze werden dan vaak door de arme Romeinen gegeten.

Zelf brood maken

Tegenwoordig kan je prima zelf je eigen brood maken en bakken. Wat heb je nodig? Simpel! Bloem, water, gist, snufje zout en een ei. Er zijn talloze manieren om het te bereiden. Zo kun je verschillende producten toevoegen voor het verrijken van je brood. Ook het oog wil tegenwoordig wat, zo zie je veel vormen en maten zoals gevlochten brood, driehoeksbroodjes, ronde broodjes, langwerpige broodjes en ga zo maar door. Brood is oneindig te variëren, brood is de basis!