Brood met verschillend broodbeleg

De Hoge Gezondheidsraad adviseert ons bij voorkeur 4 sneeën volkorenbrood per dag te eten. Ruim 50% van de Belgen haalt dit aantal met gemak, zo zegt het Voedingsadviescentrum. Populair beleg voor onze boterhammen zijn: préparé, confituur en choco. Vooral in de ochtend smeert dit lekker makkelijk en snel. Ook op kantoor eten we dagelijks brood. Maar liefst 74% van de Belgen neemt standaard een zelfgemaakte sandwich mee naar het werk. Wat blijkt? We gebruiken bijna altijd hetzelfde beleg. Hoogste tijd voor meer variatie in je broodbeleg combinaties!

Inspiratie voor hartig broodbeleg

Het is natuurlijk gemakkelijk om altijd hetzelfde broodbeleg te gebruiken, je hoeft nergens over na te denken en bent in de supermarkt ook snel klaar met inkopen. Maar variatie is gezond en bovendien smaakvol. Wat dacht je van deze verrassende smaakcombinaties?

  • Volkorenbrood met Passendale kaas, pastrami en rode ui.
  • Roggebrood met Hüttenkäse, gerookte zalm en komkommer.
  • Meergranenbol met Moerenaar kruidenkaas en bieslook.
  • Speltbrood met roomkaas, kipfilet, avocado en komkommer.
  • Zuurdesembrood met rosbief, pesto en tomaat.

Wanneer je, naast broodbeleg, ook met broodsoorten varieert, creëer je voor jezelf een lunch om naar uit te kijken. Bewaar je brood gewoon in de vriezer, zo weet je zeker dat het goed blijft.

Zoete broodbeleg combinaties

Voor de afwisseling is het wel zo leuk om hartig beleg af te wisselen met zoet beleg. Maak eens gebruik van fruit op brood. Dat klinkt misschien gek, maar is hartstikke lekker en gezond. Ook zijn veel kazen goed te combineren met zoet. Kijk maar eens naar deze zoete combinaties voor inspiratie:

  • Noten- of rozijnen brood met boter, abrikozen en geschaafde amandelen.
  • Meergranenbrood met plakjes banaan, dadels en ahornsiroop.
  • Zuurdesembrood met plakjes appel, kaneel en honing.
  • Volkorenbrood met aardbeien en fetakaas.
  • Roggebrood met avocado en plakjes mango.

Het mooie van fruit op brood is dat je direct nog meer vitamines en vezels binnenkrijgt. Zo kom je zonder dat je het doorhebt sneller aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 3 stuks fruit.

Maak je eigen broodbeleg

Ja, kant en klaar uit de winkel is het snelst, dat klopt helemaal. Maar wanneer je jouw eigen broodbeleg maakt, kun je er precies de smaak aan geven zoals jij dat het lekkerst vindt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het zelf maken. Van choco op je brood tot notenpasta. In dit artikel kiezen we voor een zelfgemaakt hummus recept vanwege de eindeloze broodbeleg combinaties:

  1. Trek een blik kikkererwten open en doe ze, uitgelekt, in de blender.
  2. Voeg een teentje gehakte knoflook toe.
  3. Daarna een theelepeltje tahin, 2 mag ook.
  4. Het sap van een halve citroen mag er ook bij.
  5. Voeg een scheutje water toe en voor de smeuïgheid 2 eetlepels olijfolie.
  6. Zet de blender aan en kijk of de mix zo dik is zoals jij dat wilt. Is het te dik? Dan voeg je wat extra water toe, net zo lang totdat het lekker romig is geworden.

Is je hummus naar wens? Dan kun je aan de slag met extra smaakmakers. Voeg eens paprikapoeder toe, komijn of bijvoorbeeld kerriepoeder. Zongedroogde tomaten en koriander doen het ook goed in je zelfgemaakte hummus. Combineer hummus op brood met bijvoorbeeld avocado, komkommer, pesto, kaas of ei. Of geniet gewoon van een broodje hummus. Niets meer aan doen.

Op zoek naar heerlijk vers brood om de nieuwe combinaties op uit te proberen? Ga dan op zoek naar een bakker bij jou in de buurt.

Gevarieerd broodbeleg