Er zijn veel voedingshypes waar we allemaal gemakkelijk in meegaan, maar waarbij we eigenlijk niet zelf onderzoeken of de informatie wel klopt. Zo ook speltbrood. Al een aantal jaren horen we van alle kanten dat speltbrood gezond brood is. Ook zou speltbrood geschikt zijn voor een glutenvrij dieet en bevat speltbrood minder koolhydraten. Maar klopt dit allemaal wel? Laten we eens kijken.

Speltbrood voor een glutenvrij dieet

Heb je coeliakie of een allergie voor granen? Dan lees je vaak dat speltbrood prima gegeten kan worden. Dat is gek, want spelt is een graansoort die behoort tot de tarwerassen en in alle graansoorten komen gluten voor. Bij een coeliakie of een allergie, verdraagt je lichaam geen gluten. Het Nederlands Bakkerij Centrum legt uit dat dit idee vermoedelijk ontstaan is omdat mensen met een intolerantie voor tarwe, speltbrood beter verdragen. Maar een tarwe-intolerantie is niet vergelijkbaar met coeliakie. Conclusie; speltbrood is ongeschikt voor een glutenvrij dieet.

Speltbrood helpt bij gewichtsverlies

In speltbrood zitten meer koolhydraten dan in brood op basis van tarwemeel. Het idee dat speltbrood zou helpen om gewicht te verliezen heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat speltbrood meer vet en koolhydraten bevat dan bijvoorbeeld volkorenbrood. Hierdoor krijgen mensen het idee dat ze eerder een vol gevoel hebben en er minder van eten. Maar deze verschillen zijn zo klein, dat dit idee niet klopt. Ook de wetenschap liet zien dat er lichamelijk geen verschillen zijn na het eten van speltbrood of tarwebrood. Je bloedsuikerspiegel is namelijk even hoog.

Bevat speltbrood meer kilocalorieën?

In bijna alles wat je eet zijn koolhydraten terug te vinden in suiker, zetmeel en vezels. In brood zitten de koolhydraten in het zetmeel. Een gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën. Speltbrood bevat iets meer koolhydraten dan bruinbrood en meergranenbrood, maar dit verschil is erg klein. Die koolhydraten worden omgezet in brandstof, glucose, en het teveel wordt verbrand. De hoeveelheid kilocalorieën die jij binnenkrijgt worden eerder bepaald door het beleg dat je uitkiest en het aantal sneetjes brood, dan door de broodsoort.

De voordelen van speltbrood

Biedt speltbrood dan helemaal geen voordelen ten opzichte van ander brood? Toch wel. De katholieke universiteit in Leuven vergeleek speltbrood met tarwebrood en toonde het volgende aan:

  • Speltbrood kan tot wel 60% hogere gehaltes ijzer, zink, fosfor en magnesium bevatten dan regulier tarwebrood.
  • Speltbrood bevat tot 40% minder fytinezuur dan tarwebrood.

Fytinezuur gaat de opname van mineralen in ons lichaam tegen. Dubbele winst dus voor speltbrood in dit geval, met én meer mineralen én een betere kans op de opname ervan.

Speltbrood uit een broodbakmachine

Heb je na al deze informatie trek in een knapperig speltbrood? Dan kun je proberen er zelf eentje te bakken met een broodbakmachine. Dat is leuk, want je kunt er alle pitten en zaden aan toevoegen die je maar wilt. Alleen zijn de meeste broodbakmachines geschikt voor tarwebrood en niet voor spelt. Speltbrood uit een broodbakmachine rijst minder goed en zal eerder inzakken. Ook wordt het soms niet helemaal gaar. Flink oefenen dus. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan loop je toch gewoon eventjes naar je bakker? Zeker weten dat daar verschillende soorten op je liggen te wachten. Vind hier een bakker bij jou in de buurt.

Vers speltbrood