Een gezond bananenbrood recept? Het bestaat!

01 december 2021 · door Tara

Ineens zie je het overal, bananenbrood. Bananenbrood dankt haar bestaan aan de grote depressie in de jaren ‘30 in Amerika. Eten was schaars en alles werd gebruikt, zo ook overrijpe bananen. Eigenlijk is bananenbrood een cake bomvol suikers en geen brood. Gelukkig is het ook mogelijk om een gezond bananenbrood recept te vinden, bijvoorbeeld door een bananenbrood te bakken met noten. Tijd om zelf je eigen, gezonde, bananenbrood te maken en daarna uitgebreid te variëren.

Een gezond bananenbrood recept

Een gezond bananenbrood recept, bestaat dat? Jazeker. Wanneer jij je bananenbrood bakt met bijvoorbeeld volkorenmeel of amandelmeel en geen geraffineerde suiker toevoegt, kun je prima een bananenbrood bakken dat past in een verantwoord voedingspatroon. Als zoetmaker kun je dan kiezen voor dadels of rozijnen. Voor een gezond bananenbrood met havermout, beginnen wij met een basisrecept van havermoutmeel en walnoten:

Wat heb je nodig?

  • 4 overrijpe bananen, die je bijna weggooit. Met bruine plekjes zijn het lekkerst!
  • 200 gram havermoutvlokken, waar je zelf meel van maakt.
  • 100 gram gehakte walnoten, of meer natuurlijk.
  • 150 gram Griekse yoghurt, voor de luchtigheid.
  • 3 eieren. Voor een veganistisch bananenbrood laat je de eieren en yoghurt weg en voeg je ½ theelepel baking soda toe en 100 ml kokosolie.
  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop.
  • 2 theelepels bakpoeder.
  • 1 theelepel kaneel, 2 mag ook.
  • 1 snufje zout, dit haalt alle smaken omhoog.

Hoe maak je het bananenbrood?

  • Rooster de havermoutvlokken in de oven totdat ze goudbruin zijn en maal ze in de blender tot meel.
  • Zorg dat de oven op 180 graden staat.
  • Prak de bananen fijn met een vork i.p.v. in de blender. Dit houdt je brood mooier van structuur.
  • Voeg de eieren, yoghurt en honing toe aan de bananen.
  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg toe aan het bananen mengsel.
  • Giet alles in een siliconen bakvorm of in een bakvorm bekleed met bakpapier.
  • Bak af in ongeveer 45 minuten. Wil je eventjes checken of je bananenbrood goed gaar is? Steek dan een mes in het midden. Is het mes nog nat? Dan mag het bananenbrood nog wat langer in de oven.

Omdat havermout veel vezels bevat en langzame koolhydraten, heb je langer een verzadigd gevoel. Dat is mooi meegenomen, want dan ga je minder snel snacken. Ook bananen bevatten veel vezels, net als kalium en vitamine B6. Zo geniet je dus van een gezond bananenbrood met walnoten. Wil je een glutenvrij bananenbrood bakken? Dan vervang je het havermeel door amandelmeel.

Varieer met je basisrecept

Nu je weet hoe je een glutenvrij gezond bananenbrood met amandelmeel maakt, een veganistische variant en een vezelrijk havermout bananenbrood, heb je de basis wel te pakken. Het is nu heel makkelijk om te variëren met je recept door bijvoorbeeld eens bosbessen of gedroogde abrikozen toe te voegen, een garnering van kokos als topping te gebruiken of pindakaas toe te voegen aan je recept. Probeer het gerust, het kan bijna niet mislukken. Laat je het bakwerk liever over aan een professional? Kijk dan of de bakker in je buurt een gezond bananenbrood voor je bakt. Je zoekt een bakker in de buurt via de listings op deze website.

Brood