Gaat er bij jou ook geen dag voorbij waarop je geen brood eet? Dan ben je gezond bezig. Volkoren brood is namelijk hartstikke gezond. In dit artikel leggen we uit waarom het eten van volkorenbrood gezond is voor je lichaam en hoe je volkorenbrood kunt herkennen.

Waarom is volkorenbrood gezond?

Brood wordt gebakken van graan. Meestal van de graansoort tarwe, maar ook maïs, spelt, gierst en rogge komen we vaak tegen bij de bakker. Voordat het brood gebakken kan worden, wordt er meel gemaakt van het graan. Dit meel bepaalt hoe gezond een brood is. De belangrijkste voedingsstoffen van graan bevinden zich in de vliesjes aan de buitenkant. Volkorenmeel, is het enige meel waarbij al deze vliesjes en geplette graankorrels compleet in het brood worden meegebakken. Zo eet je met volkoren brood het gezondste brood.

Ingrediënten van een volkorenbrood

Volkorenbrood wordt gemaakt van 100% volkorenmeel, water plus een middel om het brood te laten rijzen, als gist of desem. Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft volkorenbrood opgenomen in de voedingsdriehoek en dat is niet voor niets. De voedingswaarde van volkoren brood is namelijk hartstikke hoog. Zo bevat volkorenbrood bijvoorbeeld:

  • Vitamine B1, B2, B3, B6 en E.
  • IJzer
  • Foliumzuur
  • Magnesium
  • Zink
  • Kalium

Bovendien bevat volkorenbrood gezonde koolhydraten en die geven ons de nodige energie. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het eten van volkoren producten nog gezonder is dan het eten van groenten en fruit. Volkorenproducten maken de kans op diabetes type 2, hartziekten en darmkanker nog lager dan bij het eten van voldoende groenten en fruit.

Bruin brood is geen volkoren brood

Veel mensen denken dat al het bruinbrood automatisch volkorenbrood is. Dit is helaas niet het geval. Wanneer je bakker je vertelt dat je volkorenbrood eet, is dit gemaakt van volkorenmeel. Bruin brood wordt gedeeltelijk gemaakt van meel waar alle gezonde vezels voor een groot gedeelte, of in zijn geheel, uit zijn gefilterd en dus is bruinbrood minder gezond. Sommige bruine broden zijn zelfs eigenlijk witbrood, gekleurd met verbrande mout.

Welk brood is echt volkoren?

Koop je voorverpakt brood in een supermarkt? Dan weet je vaak niet of je nu wel of geen volkorenbrood in handen hebt. Volgens het koninklijk besluit betreffende brood en andere bakkerijproducten moet een brood met de naam volkoren, uit 100% volkorenmeel bestaan. Dit geldt enkel voor brood en niet voor crackers, pasta en andere graanproducten. Maar veel producten lijken volkoren alleen zijn ze dit niet. Hoe herken je dan volkorenbrood? We zetten een aantal soorten op een rij:

  • Is Waldkorn een volkoren brood? Nee. Waldkorn is een merknaam waarbij het brood gebakken wordt op basis van bijna de helft bloem. Een witbrood dus, dat volkorenbrood lijkt door gebrande mout.
  • Is meergranenbrood volkoren? Alleen wanneer je een volkoren meergranenbrood koopt, eet je een volkorenbrood, anders niet. Het moet dus expliciet worden aangegeven in de naam, anders is ook dit bood gekleurd met gebrande mout.
  • Is Allison een volkorenbrood? Jazeker. Bedacht door dokter Allison en gemaakt van 100% volkorenmeel. Een deeg met extra vocht, zonder verdere hulpstoffen.

Het is dus best lastig echt volkorenbrood te herkennen, omdat je het niet alleen aan een kleur kunt zien. Wanneer je zeker wil weten of je echt volkorenbrood eet; vraag het dan gewoon aan je bakker of kijk goed op de ingrediëntenlijst bij voorverpakt brood. Zoek een echte bakker bij jou in de buurt op deze website en koop daar je verse, gezonde, volkorenbrood. Dan weet je zeker wat je eet.