Gezond eten dankzij langzame koolhydraten in brood

03 november 2021 · door Tara

Opeens was daar het devies: “Eet minder brood, want brood is een dikmaker door aanwezige koolhydraten”. Een stelling die nooit wetenschappelijk is aangetoond en helemaal niet klopt want koolhydraten in volkoren brood zijn juist hartstikke gezond. Bovendien voorzien koolhydraten in onze dagelijkse energiebehoefte. De Hoge Gezondheidsraad adviseert niet voor niets om 55% van onze energie uit koolhydraten te halen. Laten we eens kijken hoe dit werkt.

Zijn koolhydraten in brood ongezond?

Koolhydraten kom je tegen in bijna alles wat je eet; melk, fruit, brood, rijst, pasta en groenten. Wij kennen koolhydraten als suikers, zetmeel en vezels. Dankzij koolhydraten krijgen we energie. Onze hersenen kunnen zelfs niet eens functioneren zonder koolhydraten als brandstof. Je kunt koolhydraten onderverdelen in 4 groepen:

  • Enkelvoudige koolhydraten: Bestaan uit 1 of 2 moleculen. Voorbeelden zijn fructose, lactose, sacharose en glucose. Enkelvoudige koolhydraten noemen we ook suikers.
  • Meervoudige koolhydraten: Bestaan uit 3 tot 9 moleculen. Een voorbeeld is zetmeel. Meervoudige koolhydraten, noemen we ook complexe koolhydraten.
  • Verteerbare koolhydraten: Suikers en zetmeel worden door ons lichaam omgezet in glucose. Dit gebeurt in de maag en darmen. De energie die we op dat moment niet nodig hebben, wordt als glycogeen opgeslagen voor later in onze spieren en lever.
  • Onverteerbare koolhydraten: Alle vezels zijn onverteerbare koolhydraten.

Brood is gemaakt van tarwe en tarwe bevat zetmeel. Dat is dus een verteerbare en gezonde koolhydraat. Waarom wordt er dan toch gezegd dat brood ongezond is? Zetmeel kan geraffineerd, of bewerkt, worden. Dit betekent dat gezonde vezels er uit zijn gefilterd en geldt voor elke witbrood soort. Juist ongeraffineerd zetmeel zorgt voor een langzame afgifte van brandstof in ons lichaam en zorgt er voor dat we lang een “vol gevoel” houden. Elk volkoren brood is gemaakt van ongeraffineerd zetmeel en dus gezond. Gewoon voortaan volkoren brood eten dus.

Of je kiest voor koolhydraatarm brood

Wil je toch liever witbrood eten, maar wel minder koolhydraten naar binnen krijgen? Dan kun je kiezen voor koolhydraatarm brood. Nu wil je natuurlijk weten hoeveel koolhydraten er in koolhydraatarm brood zitten t.o.v. gewoon brood. Gewoon brood bevat tussen de 40 tot 50 gram koolhydraten per 100 gram brood. Koolhydraatarm brood bevat 15 tot 30 gram koolhydraten, omdat een deel van het meel vervangen wordt door sojameel. Soja bevat minder koolhydraten dan tarwe. Om de structuur van koolhydraatarm brood goed te houden worden er wel extra vetstoffen aan toegevoegd, waardoor het meer calorieën bevat dan gewoon brood.

Koolhydraatarm of brood met koolhydraten

Of je nu de voorkeur geeft aan een Atkins koolhydraatarm brood, of een knapperig meergranen volkoren brood, beiden dragen bij aan een gezond eetpatroon. Voeding wordt pas ongezond, wanneer je er teveel van eet of wanneer je niet gevarieerd genoeg eet. Beleg jij je brood het liefst met chocoladepasta, kaas en jam? Dan werkt juist het beleg, niet het brood, als caloriebom. Kortom, je kunt met een gerust hart brood blijven eten. Kies bij je bakker vooral voor brood met langzame koolhydraten en lekker veel vezels. Op zoek naar een lekkere bakker in je buurt? Kijk dan eventjes in de listings op deze website.

Brood