Gluten intolerantie, allergie of sensitiviteit; wat is het verschil?

03 juni 2021 · door Tara

Je hoort het steeds vaker, kinderen en volwassenen die allergisch, of overgevoelig, zijn voor bepaalde voeding. Met name de term “glutenvrij” duikt steeds op in allerlei diëten. Maar wat is een gluten intolerantie, gluten allergie of glutensensitiviteit nu eigenlijk? In dit artikel zetten we de verschillen en symptomen op een rij.

Wat is een gluten intolerantie?

Een gluten intolerantie is een andere naam voor coeliakie; een auto immuunziekte die de wand van je dunne darm aantast. Beiden benamingen worden gebruikt om dezelfde ziekte aan te duiden. Bij coeliakie maakt je lichaam darmvlokken kapot, wanneer je gluten eet. Deze gluten zitten in elk product waar tarwe, rogge, gerst en haver in is verwerkt. Wanneer je darmvlokken kapot gaan krijg je gluten intolerantie klachten als:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Constipatie
  • Buikpijn

Heb je coeliakie, dan verdraagt je lichaam dus geen gluten. Dit betekent dat je de rest van je leven een glutenvrij dieet moet volgen. In België leven naar schatting 55000 mensen met een gluten intolerantie/coeliakie. Volgens de Vlaamse Coeliakievereniging, is de ziekte bij maar liefst 50000 patiënten nog onbekend. Alleen een arts kan coeliakie diagnosticeren door bloedafname en een dunne darmbiopsie. Er zijn geen medicijnen tegen coeliakie.

Verschil glutenallergie en glutensensitiviteit

De term “glutenallergie” wordt vaak gebruikt wanneer mensen coeliakie bedoelen. Dit klopt niet, want een glutenallergie bestaat niet. Bij een allergie maakt het lichaam namelijk antistoffen en histamine aan. Dit gebeurt niet bij coeliakie. Wel kun je last hebben van glutensensitiviteit. Dit betekent dat de huisarts geen coeliakie constateert. Je darmen zijn niet aangetast, maar je ervaart wel dezelfde gluten intolerantie symptomen. Een glutenvrij dieet biedt ook in dat geval uitkomst.

Een tarwe allergie is geen coeliakie

Naast coeliakie en glutensensitiviteit bestaat er ook een tarwe allergie. In België heeft 1 op de 10 Belgen last van een voedselallergie, waarbij tarwe in de top 10 staat. Hierbij spreek je overigens juist wél over een allergie omdat je lichaam antistoffen aanmaakt wanneer je tarweproducten eet. Mensen met een tarwe allergie krijgen typisch allergische reacties als:

  • Eczeem
  • Een verstopte neus
  • Netelroos
  • Hooikoorts
  • Darmkrampen

Je huisarts kan een allergietest doen om uit te zoeken voor welke voeding je allergisch bent. Ook kun je een eliminatiedieet volgen. Een allergische reactie op tarwe kun je voorkomen door elke product waarin tarwe verwerkt is te vermijden. Krijg je per ongeluk toch een keer iets met tarwe binnen? Dan kan je huisarts een antihistaminicum voorschrijven om de klachten te verminderen.

Vraag advies aan je bakker

Om kruisbesmetting te voorkomen, bakken veel mensen met coeliakie zelf hun brood of stappen over op haver en boekweit. Dit komt omdat glutenvrij brood in een compleet glutenvrije omgeving moet worden gebakken. Bij een gemiddelde bakkerij is dit lastig. Dit betekent niet dat je bakker geen glutenvrij brood verkoopt. Vraag gerust om advies aan je bakker, misschien kan hij wel voorverpakte glutenvrije producten voor je bestellen? Op deze website vind je gemakkelijk een bakker in je buurt.

Brood