Hoe belangrijk zijn vezels in brood voor je gezondheid?

16 oktober 2021 · door Tara

Je hebt het vast vaker gehoord: “Eet voldoende vezels, want dat is gezond”. Maar wat zijn vezels eigenlijk en wat doen vezels voor je lichaam? Vezels vallen onder de groep koolhydraten en daar weten we al van dat ze sowieso in brood voorkomen. In dit artikel kijken we waarom we vezels nodig hebben en hoeveel vezels er in brood zitten.

Wat zijn vezels? 

Vezels zijn minuscule plantendeeltjes die we binnenkrijgen via onze voeding. Deze plantendeeltjes worden niet door ons lichaam opgenomen, maar vormen toch een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon.  Je kunt vezels onderverdelen in 2 groepen:

  • Fermenteerbare vezels: Onze dikke darm breekt fermenteerbare vezels af met hulp van bacteriën. Ze houden alles wat in je darmen zit soepel en zorgen voor een goede stoelgang. Ook stimuleren ze de aanmaak van gezonde bacteriën en dragen zo bij aan een gezonde darmflora. Een andere naam voor deze vezels is prebiotica.
  • Niet fermenteerbare vezels: Deze verlaten je lichaam zonder dat ze worden afgebroken. Ze zorgen er voor dat we langer een verzadigd gevoel hebben omdat ze bijdragen aan het volume van de darminhoud. Ze werken als een spons door vocht op te nemen.

Dankzij vezels heb je dus een gezonde stoelgang en minder kans op obstipatie. Bovendien verminderen vezels de kans op darmkanker. Dat is goed  om te weten, maar hoeveel vezels hebben we per dag nodig? De Hoge Gezondheidsraad beveelt ons minimaal 30 gram vezels per dag aan. Vezels doen namelijk meer, zo helpen ze ons cholesterolgehalte te verlagen en dragen hierdoor bij aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast verminderen vezels de kans op overgewicht, omdat we er langer een “vol gevoel” van hebben.

De vezels in brood

Vezels komen voor in groenten, fruit, noten en graanproducten, als bijvoorbeeld brood. Nu we weten dat we minstens 30 gram vezels per dag moeten eten, is het wel handig te weten hoeveel vezels per brood je binnenkrijgt. Is witbrood of juist bruinbrood vezelrijk? Laten we eens kijken naar de verschillen per type brood:

Soort brood Hoeveelheid vezels
1 snee witbrood 0,8 gram
1 snee meergranenbrood 1,3 gram
1 snee volkorenbrood 2,3 gram
1 snee roggebrood 3,7 gram

Zoals je ziet bevat volkoren brood het hoogste aantal vezels. Dit komt omdat in het meel, waarvan volkorenbrood gebakken wordt, de vliesjes die om de granen heen zitten verwerkt worden. Bij andere broodsoorten worden deze vliesjes uit het meel gezeefd. Die broden worden gebakken van tarwebloem en zo loop je de belangrijke vezels juist mis.

Vraag het je bakker

Nu kun je natuurlijk zelf elk etiket op de verpakking van al je graanproducten lezen, maar makkelijker is het om bij je bakker te vragen om volkorenproducten. Een volkorenbrood mag namelijk enkel zo heten wanneer het voor 100% uit volkorenmeel is gebakken. Zo weet je zeker dat je gezond bezig bent en dat jouw boterham meetelt voor de 30 gram vezels per dag. Op zoek naar een bakker in je buurt? Check de listings op deze pagina om er een te vinden.

Brood