Over bruinbrood gaan een hoop verhalen rond. Het meest gehoorde verhaal is dat bruinbrood eigenlijk een witbrood is, dat gekleurd wordt met kleurstof. In dit artikel leggen we uit hoe bruin brood echt wordt gemaakt en kijken we naar de verschillende soorten.

Hoe de bakker bruinbrood maakt

Het meel dat gebruikt wordt om bruinbrood te bakken is een mix van bloem en volkorenmeel. Volkorenmeel heeft van zichzelf al een lichtbruine kleur, omdat alle vliesjes van de graankorrels er nog in zitten. Bruinbrood wordt wel bruiner gekleurd door toevoeging van gebrande mout of gekaramelliseerde suiker. Dit komt omdat wij als consument graag donkerbruin brood eten. Wij denken allemaal dat bruiner brood gezond is dan witbrood.

Hetzelfe als volkorenbrood?

In volkorenbrood zitten de meeste granen, zemelen en vezels. Juist deze zemelen en vezels zorgen er voor dat we belangrijke vitaminen binnenkrijgen. Volkorenbrood mag wettelijk alleen met 100% volkorenmeel gebakken worden. In bruinbrood zitten minder vezels en vitaminen dan in volkorenbrood, omdat het volkorenmeel gemixt wordt met bloem. Bloem bevat die gezonde vezels en zemelen niet, omdat ze er uitgehaald zijn. Bruinbrood is dus wat anders dan volkorenbrood.

Verschillende soorten bruin brood

Zoveel mensen, zoveel smaken. Onze bakkers bieden ons een enorm uiteenlopend aanbod aan verschillende soorten brood. Soms zit het verschil enkel in de vorm, maar meestal ook in de smaak. Zo bepaalt elke bakker zelf hoeveel bloem hij toevoegt aan zijn bruinbrood, maar ook zaden en noten bijvoorbeeld. We zetten een aantal soorten op een rij:

  • Casinobrood: Dit type brood wordt gebakken in een bakblik met deksel, ook wel “bus” genoemd. Dankzij de vorm van de bus, kan de bakker een vierkant brood maken of bijvoorbeeld een rond brood. De ronde variant heet lampionbrood.
  • Knipbrood: Is ook een type busbrood, maar dan ingeknipt aan de bovenkant. Hierdoor krijgt het brood een hartvorm van boven en is het vierkant aan de onderzijde.
  • Vloerbrood: Dit brood is herkenbaar aan zijn bolvorm. Meestal wordt vloerbrood zonder vorm gebakken, direct op de ovenplaat of vloer van de oven. Maar de bakker kan een vloerbrood ook in een vorm bakken.
  • Waldkorn: Waldkorn is een merknaam voor dit type bruinbrood. Het Waldkorn brood is in veel varianten verkrijgbaar, waaronder als croissant of met toegevoegde oergranen als khorasan en wilde rogge.
  • Pandabroodje: Een opvallende bruinbrood soort, omdat van elk verkocht Pandabroodje 0,5 Eurocent naar het Wereld natuur Fonds gaat. Dankzij de verkoop van het Pandabrood, heeft het WNF al dik 4 miljoen Euro verdiend. Pandabrood is een meergranen bruinbrood.
  • Sovital: Ook een merknaam voor bruinbrood. Sovital valt een beetje tussen roggebrood en bruinrood in qua structuur, dankzij de toevoeging van rogge aan de tarwebloem.

Omdat elke bakker zijn eigen percentage volkorenmeel bepaalt bij bruinbrood, weet je niet direct hoeveel er in zit. Wil je het percentage volkorenmeel in je artisanale bruinbrood weten? Vraag het dan gewoon eventjes na bij je ambachtelijke bakker. Of probeer eens de verschillende specialiteiten. Dichtstbijzijnde bakker vinden? Kijk op deze website.