Over brood wordt een hoop gezegd. Zo hoor je vaak dat je er dik van wordt of dat brood niet gezond is. Vooral binnen bepaalde dieet stromingen, als een koolhydraatarm dieet, wordt aangeraden brood te vermijden. Maar klopt dit allemaal wel? Is brood wel gezond voor ons? In dit artikel kijken we hoe gezond brood voor ons is en zetten we de feiten en fabels op een rij.

Is brood gezond voor ons?

Wanneer je niet allergisch bent voor gluten, is brood zeker gezond. Volgens het voedingscentrum, past bruin- en volkorenbrood binnen een gezond eetpatroon. Zij raadt voor vrouwen 4 tot 5 sneetjes brood per dag aan en voor mannen 6 tot 8. Dit komt omdat brood belangrijke voedingsstoffen en vitamines bevat, die we dagelijks nodig hebben:

  • Koolhydraten
  • Jodium
  • IJzer
  • Eiwit
  • Vitamines B1, B2, B3, B6 en B11

Wanneer een bakker broodverbetermiddelen aan je brood toevoegt, kunnen er allergenen in zitten als melkpoeder, kippenei-eiwit of soja. Bij een lactose intolerantie kun je dus geen brood eten waar een verbetermiddel aan is toegevoegd. Vraag dit gewoon eventjes na bij je bakker. En heb je een glutenallergie? Dan kies je voor glutenvrij brood.

De gezondheidsvoordelen van brood

Het is wetenschappelijk al lang aangetoond dat het dagelijks eten van vezelrijke voeding veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Zo verlaagt het eten van bruin- en volkorenbrood, de kans op darmkanker, hart- en vaatziektes, een beroerte en diabetes type 2. Eet je voldoende vezels? Dan verlaag je de kans op al deze aandoeningen met maar liefst 15 tot 30%. Volkorenbrood is het meest gezond, omdat dit het hoogste aantal vezels, vitamines en mineralen bevat. Mits gebakken met volkorenmeel. Het eten van wit brood levert geen gezondheidsvoordelen op.

Brood is absoluut geen dikmaker

Misschien wel één van de meest gehoorde fabels; van brood word je dik. Dat verhaal klopt niet en is ontstaan vanuit het idee dat koolhydraten slecht zijn. In brood zitten koolhydraten. Eet je wit brood? Dan zijn deze koolhydraten geraffineerd. Dit betekent dat bijna alle gezonde vezels en voedingsstoffen eruit zijn gefilterd. Hierdoor krijg je van het eten van witbrood minder snel een vol gevoel en heb je weer eerder trek. Tel daar calorierijk beleg bij op en klaar is je gebakje. Brood eten maakt niet dik maar de keuzes voor het soort brood en het beleg bepalen de hoeveelheid calorieën.

Welke broodsoorten zijn het beste?

Er zijn zoveel verschillende broodsoorten, dat het misschien lastig te bepalen is welke het meest gezond zijn. Dat is gemakkelijk; hoe bruiner, hoe gezonder. Dit komt omdat volkoren-, meergranen en bijvoorbeeld roggebrood, de meeste vezels bevatten en gemaakt zijn van volkorenmeel. Volkoren is een beschermde naam. Hierdoor mag volkorenbrood alleen gebakken worden met echt volkorenmeel. Zo weet je zeker dat je goed zit. Wit brood wordt gemaakt van tarwebloem, dit geldt overigens ook voor maisbrood. Daar weten we al van dat het niets toevoegt voor onze gezondheid.

Maar die koolhydraten dan?

Ons lichaam heeft natuurlijke koolhydraten nodig als brandstof. De in volkorenbrood aanwezige koolhydraten worden omgezet in glucose en dit hebben we hard nodig om ons fit te voelen. Vooral onze hersenen worden blij van natuurlijke koolhydraten. Hoe zit dat dan met koolhydraatarm brood? Koolhydraatarm brood wordt gemaakt van soja- of bonenmeel en is daarom minder gezond. Het mist de vezels uit volkoren brood. Koop je koolhydraatarm brood met toegevoegde zaden, noten en bijvoorbeeld haverzemelen? Dan eet je net zo gezond als volkorenbrood.

Zin gekregen in heerlijk vers brood? Zoek dan via onze listings een bakker bij jou in de buurt.

Is brood gezond voor ons?