Verrassende recepten met oud brood

02 december 2021 · door Tara

België kent een echte broodcultuur. We eten met z’n allen gemiddeld 4 sneetjes brood per dag en zelfs 92% van ons brood wordt volledig geproduceerd van grondstoffen afkomstig uit België. Waar we in België ons brood voornamelijk als ontbijt en lunch product gebruiken, is het verwerken van brood in de warme maaltijd, in andere landen, heel gewoon. Kijk zelf maar hoe je met deze recepten met oud brood, heerlijke gerechten op tafel zet. Zo hoef jij niets meer weg te gooien!

Gezonde recepten met oud brood

In Engeland maken ze er al jaren oud brood pudding van, de Spanjaarden stoppen oud brood in de oven en de Italianen mengen het door de soep. Oud brood als hoofdingrediënt van een variëteit aan gerechten, is wereldwijd heel gebruikelijk. We zetten de lekkerste recepten op een rij:

Italiaanse Ribollita soep: Een Toscaanse soep die je kunt gebruiken als hoofdmaaltijd, maar ook als stevige lunch.

  1. Kook een pond cannelloni bonen met wat knoflook en salie beetgaar en zet weg.
  2. Fruit in de koekenpan 2 uien, 2 winterwortels en 2 stengels bleekselderij. Voeg 2 blikjes gepelde tomaten toe wanneer de groenten zacht zijn en laat alles 15 minuten pruttelen.
  3. Snij de nerf uit een bos cavolo nero.
  4. Rooster een oud brood, in grove stukken, in de oven.
  5. Voeg het kookvocht van de bonen, de cavolo nero en het brood, toe aan de groenten. Voeg eventueel water toe, totdat alles goed onder water staat en laat 2 uur borrelen.
  6. Pureer de helft van de bonen en roer door de soep. De rest van de bonen voeg je toe voordat je de soep serveert.
  7. Maak de soep voor het serveren op smaak met wat zout, balsamicoazijn en olijfolie.
  8. Bestrooi eventueel met wat Parmezaanse kaas en genieten maar!

Spaanse broodtaart: Een hartige quiche die je als lunch en als hoofdgerecht kunt gebruiken.

  1. Fruit een gesnipperde paprika met 2 gesnipperde uien en een, in blokjes gesneden, chorizo worstje in de koekenpan. Voeg een blikje gepelde tomatenblokjes en een hand gehakte peterselie toe.
  2. Snij 8 sneetjes oud brood in blokjes en verdeel deze over de bodem van een ingevette ovenschaal.
  3. Giet het tomatenmengsel met de chorizo over het brood.
  4. Klop 3 eieren met een klein beetje melk en een ons geraspte kaas en voeg dit toe aan de ovenschaal.
  5. Bak de broodtaart 30 minuutjes in de oven totdat de bovenzijde goudbruin is. Eet lekker.

Surinaamse broodpudding: Een zoet gerecht, lekker als dessert of bij de koffie.

  1. Laat een ons rozijnen wellen in een kommetje met een scheutje rum en wat water.
  2. Besmeer 10 sneetjes oud brood zonder korst (liefst wit brood) met roomboter en besprenkel met kaneel. Voeg de sneetjes, samen met een halve liter warme  melk toe aan een kom en prak fijn tot een brood/melk mengsel.
  3. Kluts 6 eieren, met 150 gram suiker en een theelepeltje vanille-extract en giet dit over het broodmengsel. Zorg ervoor dat het een smeuïge massa wordt en roer de rozijnen er door.
  4. Bak de broodpudding een uur in de oven en bestrooi met vanillesuiker voordat je hem serveert. Bon appétit!

Dit zijn onze favoriete recepten met oud brood. Heb je geen zin in uitgebreid kokkerellen? Dan maak je toch gewoon een wentelteefje van een sneetje oud brood met ei en wat melk? Of informeer eens bij de bakker. Die heeft vast nog wel een lekker recept voor je in zijn keuken. Zoek een bakker in je buurt via de listings op deze website.

Brood