Wat weet jij over verschillende soorten brood?

Elk brood wordt gemaakt van vermalen graan, water, gist en zout. Maar ga je naar de bakker, dan zie je planken vol met brood in verschillende kleuren, vormen en namen. Hoe kan er zoveel variëteit zijn, terwijl elk brood uit dezelfde basis ingrediënten bestaat? Dit komt omdat de bakker bij het maken van deeg gebruik kan maken van verschillende graansoorten en rijsmiddelen. Laten we eens kijken welke verschillende soorten brood er allemaal zijn.

Bruinbrood kennen we allemaal

Een van de meest bekende soorten is bruinbrood. Deze broodsoort wordt door elke bakker anders bereid, maar meestal bestaat bruinbrood uit minimaal de helft bloem en de andere helft uit volkorenmeel. Het is het volkorenmeel dat bruinbrood lichtbruin kleurt, omdat de buitenkant van de graankorrels, de vliesjes, in het meel zijn verwerkt. Ook wordt er vaak gebrande mout toegevoegd om de kleur te verdiepen. Hoe donkerder je bruinbrood, hoe meer moutmeel er is toegevoegd.

Volkorenbrood met beschermde naam

Volkorenbrood en volkorenmeel zijn in Nederland beschermde productsoorten. Koop je een volkorenbrood, dan is de bakker verplicht dit voor 100% met volkorenmeel te bakken. Volkorenmeel is van hele graankorrels gemalen, waarbij de zemelen en vliesjes lekker in het meel achterblijven. Hierdoor vind je in je volkorenbrood hele graankorrels terug. Volkorenbrood is gezond omdat het meel niet gezeefd wordt. Hierdoor blijven de vezels, vitaminen en mineralen behouden.

Meergranenbrood met pitten en zaden

Een meergranenbrood wordt gebakken van minimaal 3 verschillende soorten granen waar zaden en pitjes aan worden toegevoegd als zonnebloem- en pompoenpitten. Dit klinkt gezond, maar meergranenbrood kan zowel gebakken worden op basis van volkorenmeel als op basis van bloem. Koop je een meergranenbrood op basis van bloem? Dan koop je dus eigenlijk een witbrood waar zaadjes en pitten aan zijn toegevoegd. Wie een gezond meergranenbrood wil eten, kiest voor een volkoren meergranenbrood.

Speltbrood de populaire variant

Speltbrood is ineens weer terug van weggeweest en helemaal hip. Eigenlijk is dit brood een “vergeten brood”, het werd namelijk zelfs 9000 jaar geleden al gegeten. Veel mensen hebben het idee dat speltbrood gezond brood is. Maar spelt is gewoon een graansoort, net als tarwe, haver of rogge bijvoorbeeld. Speltbrood kun je dus ook in een witte, bruine en volkoren variant kopen. Ook hier geldt weer dat volkoren het beste is vanwege de aanwezige vezels in het meel.

Zuurdesem als doe-het-zelf brood

Een brood dat mensen vaak thuis bakken is zuurdesembrood. Aan zuurdesem wordt geen gist toegevoegd. Volgens de warenwet mag zuurdesem enkel zo genoemd worden wanneer het brood rijst op basis van desem. Deze zogenaamde natuurlijke fermentatie van het water met bloemmengsel, ontstaat door aanwezige bacteriën in de lucht. Omdat de temperatuur en bacteriën overal ander zijn, smaakt elk zelfgebakken zuurdesembrood ook anders. Voor zuurdesem geldt hetzelfde als spelt- en meergranenbrood. Het is in elke denkbare variant verkrijgbaar.

Calorieën van verschillende soorten brood

Over sommige broodsoorten wordt gezegd dat ze gezonder zijn, meer voedingsstoffen bevatten of beter passen binnen een dieet. Maar berust dit beeld op waarheid wanneer je de verschillende soorten brood, per boterham, met elkaar vergelijkt?

Broodsoort Vet Eiwit Koolhydraten IJzer Suiker Vezels Calorieën
Bruinbrood 0,6 3,4 15,1 0,5 0,7 1,8 83
Volkorenbrood 0,7 3,8 13,7 0,7 0,7 2,3 82
Meergranenbrood 1,8 4,4 14 0,6 0,8 1,9 89-93
Speltbrood 1,4 3,3 16,4 1,4 1,9 1,4 91
Zuurdesembrood 1,3 4,7 20,2 1,3 1,1 2,1 83

 

Eigenlijk kun je wel direct zien dat de hoeveelheden voedingsstoffen erg dicht bij elkaar liggen. Uiteindelijk hangt het van de ingrediënten per broodsoort af of er veel of weinig voedingsstoffen in zitten. Hierbij geldt altijd dat brood gemaakt op basis van volkorenmeel, altijd de meeste voedingsstoffen bevat. Zin gekregen in een heerlijk, vers brood? Zoek dan snel een bakker bij jou in de buurt.