We hebben allemaal zo onze eigen voorkeur voor het lekkerste brood. Waar de één kiest voor een belegd stokbroodje, zweert de ander bij een dagelijkse meergranen boterham. Bij het eten van meergranen brood denken we dat we gezonder eten dan wanneer we witbrood eten. Maar is meergranen brood echt gezonder en wat is meergranen brood eigenlijk?

Het begint bij de bron

Bruin brood, meergranen brood, wit brood, welk brood je ook kiest, het wordt allemaal gemaakt van graan. Van elke graansoort kun je meel malen. Voor brood gebruiken de meeste bakkers tarwe, maar ook gerst, rogge en spelt bijvoorbeeld. Na het malen kunnen er grofweg 3 soorten meel worden gemaakt:

  1. Volkorenmeel: gemalen, ongezeefde granen, bomvol vliesjes en geplette graankorrels.
  2. Bloem: gemalen graan, waarna alle resten van de graankorr els er uit worden gezeefd.
  3. Tarwe-, spelt-, roggemeel: Wanneer volkorenmeel wordt gemixt met bloem, noem je het meel. De naam die er voor staat geeft het type graan aan waarmee het gemixt is.

Volkoren meel is licht van kleur, omdat de graankorrels er nog in zitten. Bloem is wit omdat alles er uit is gezeefd. Tóch bakt de bakker bruin brood van witte bloem. Het witte brood wordt dan bruin gekleurd door toevoeging van verbrande mout.

Hoeveelheid graan in meergranen brood

Meergranen brood maak je op dezelfde manier als elke andere broodsoort. Je kiest een soort meel naar keuze; volkoren, bloem of gemengd meel. Voegt daar water en een rijsmiddel aan toe plus een klein snufje zout. De naam “meergranenbrood” staat in België niet apart vermeld in het koninklijk besluit betreffende brood. Dit betekent dat je een brood gebakken van bloem al meergranen mag noemen wanneer je gebruik maakt van 2 graansoorten.

Is meergranen brood gezond?

Welk brood is gezonder; meergranenbrood of volkorenbrood? Dat hangt helemaal af van het soort meel dat gekozen is om het brood mee te bakken. In volkorenmeel zitten alle vezels die brood zo gezond maken. Door volkorenbrood te eten verlaag je het risico op diabetes type 2 en hartziekten. Kies je voor meergranenbrood? Kies dan voor de volkoren variant. Heeft jouw bakker er ook nog zaden, pitten en noten aan toegevoegd, dan eet je het gezondste brood.

Aantal kilocalorieën meergranen brood

In België kun je allerlei informatie over voedingswaarden opzoeken via de v.z.w. NUBEL, Nutriënten België. In de voedingsmiddelentabel geeft NUBEL de volgende kilocalorieën aan:

  • Een boterham van een meergranenbrood bevat 76 kcal
  • Een boterham van een volkoren meergranenbrood bevat 74 kcal

Ter vergelijking: een snee witbrood bevat 87 kcal en een sneetje bruin brood 77 kcal. Meergranen brood maakt dus niet dik, het type beleg dat je uitkiest is wel van invloed.

Hoe koop je het gezondste meergranenbrood?

Koop je een meergranenbrood met 10 verschillende soorten granen, gebakken van bloem? Dan eet je geen zemelen en vezels. Juist de zemelen, de schilletjes van het vermalen graan, en de vezels bevatten de meeste vitamines en die zijn er bij bloem dus uitgezeefd. Een gezond meergranenbrood is altijd gebakken van 100% volkorenmeel. Dit herken je direct, omdat volkorenmeel geen luchtig brood, maar lekker compact brood geeft. Laat je adviseren door een bakker in je buurt, die vind je op deze website.